Oldalak

2020. április 30.

Kakaós csiga kovászos, öregtésztás blundel tésztából









A blundel tészta az egyik legjobb találmány. :) Nagyon nagy kedvencem azóta, hogy először készítettem. Most egy olyan variációt próbáltam kikísérletezni, amihez nem kell élesztő, mert olyan szépen dolgozik a kovász és az öregtészta is. Igaz, a várakozási idő nem rövid, de ugye jó munkához idő kell. :D Az biztos, hogy ezek a kakaós csigák rövidebb idő alatt elillantak, mint amennyi idő az elkészítésükhöz kellett.









Hozzávalók 15 db kakaós csigához:
A tésztához:
20 dkg öregtészta
5 dkg kovász
25+8 dkg sima liszt
1,5 dl langyos tej
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat
1 csipet só
20 dkg vaj

A töltelékhez:
2 ek. olvasztott vaj
8 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor

A tálaláshoz:
porcukor

  1. A tésztához a kovászt, az öregtésztát, 5 dkg lisztet a langyos tejjel összedolgozunk és ~1 órát pihenni hagyjuk. 
  2. A vajat összedolgozzuk 8 dkg liszttel. Vigyázva, hogy nehogy nagyon megolvadjon. Ebből a vajalapból félreteszünk a tésztához 5 dkg-ot, a többit négyzetes formára alakítjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
  3. A kovászos, öregtésztás keverékhez adjuk a 20 dkg lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és az 5 dkg vajalapot. Ízesítjük sóval, vaníliakivonattal és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  4. Letakarva, hűvös helyen pihentetjük egy éjszakát. (Ez nálam most 10 óra volt.)
  5. Reggel szobahőmérsékleten kelesztjük még 1 órát. Közben kivesszük a vajalapot a hűtőből, hogy ne legyen túl kemény. 
  6. A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd középen vastagabbra hagyva, négy irányba megnyújtjuk. A tészta közepére helyezzük a vajalapot és "becsomagoljuk". (A nyújtásról és hajtásról fázisfotókat itt találtok.)
  7. Széltében -igyekezzünk sarkosan- elkezdjük nyújtani a tésztát. Az így kapott ~40x30 cm-es téglalapot gondolatban 3 részre osztjuk, - a felesleges lisztet lesöprögetjük a tésztáról- majd két oldalról -középre- egymásra hajtjuk. Így három réteget kapunk. (szimpla hajtás)
  8. A tésztát elforgatjuk 90°-al és újra kinyújtjuk, ezúttal ~50x30 cm-es téglalappá. Gondolatban 4 részre osztjuk, - a felesleges lisztet ismét lesöpörjük a tésztáról- két végét behajtjuk középvonalig, majd az egészet középvonalnál félbe hajtjuk. Így négy réteget kapunk. (dupla hajtás)
  9. A tésztát fóliával letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet.
  10. Pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát és a fent leírtak alapján szimplán hajtjuk. Ezután hűtőben pihentetjük újabb 20 percet.
  11. A tésztát ezután lisztezett felületen 30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük a cukor és kakaópor keverékével, majd rövidebb oldalánál kezdve feltekerjük.
  12. A hengerből 2 cm széles szeleteket vágunk és sütőpapírral fedett tepsire rendezzük és 1 órát pihentetjük. (Én két tepsit használtam és egymás után sütöttem ki a csigákat, hogy elférjenek szépen. :))
  13. 200°C-ra előmelegített sütőben ~25 perc alatt készre sütjük.
  14. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése