Idestova 3 hete, hogy újra kovászkészítésbe kezdtem. Illetve kezdtünk, most Anyuékkal közösen. :) Jelen helyzetben azt hiszem nagyon sokan vagyunk, akik újra, vagy először, de nekibátorodunk. Azt kell mondjam, a kovászolás valóban jó dolog. Amellett, hogy kiválthatjuk vele az élesztőt, igen sok örömteli percet tud szerezni. Most aztán lehet kísérletezni a régi, jól bevált receptek átalakításával, újak kipróbálásával. A végeredmény pedig minden fáradozást és időt megér. :) Íme hát Bözsi reinkarnációja Életke (Anyu lett a keresztanyja :)). Két nap után már szépen buborékosodott és hála a kamrában megbújó aranytartalék teljes kiőrlésű búzalisztnek, nagyon szépen cseperedik. A fotón épp etetés után pózol, így kicsit kevesebb bubi látszik. :)
Hozzávalók 1:1 arányban:
víz
teljes kiőrlésű búzaliszt (enyhén púpozott evőkanállal mérjük)
- Első nap: 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál lisztet jó alaposan elkeverünk egy tiszta befőttes üvegben. Nevet adunk neki, :) majd 24 órát pihenni hagyjuk.
- Második nap: 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál lisztet hozzáadva, megetetjük leendő kovászunkat.
- Harmadik nap: 2 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel folytatjuk az etetést.
- Negyedik naptól: 8-12 óránként etethetünk 2-3 evőkanál vízzel és 2-3 evőkanál liszttel.
Nagyjából két hét után már lehet próbasütést csinálni, de a 3.-4. héttől lesz igazán ügyes a kovászunk. :)
Sütés után a következő etetésnél azt a mennyiséget pótoljuk, amennyit elvettünk belőle. Én reggel és este etetek, napi kétszer. Itt Anyuéknál most kb. 22 °C-ot tudunk neki tartani és tökéletesen jól érzi magát. :) Egy jó nagy befőttesüvegben indítottuk el, hogy ne kelljen költöztetni. Az üveg szájára két réteg konyhai papírtörlőt erősítettem befőttes gumival. Felváltva etetjük, dicsérgetjük, biztatjuk. A gondoskodást pedig meghálálja. Azóta készült vele már kenyér és kifli is, a recepteket pedig hamarosan hozom. :)
A negyedik nap liszt és víz, ugye?
VálaszTörlésSzia! Igen! :) Pedig annyira figyeltem, de elfigyeltem. :D Köszönöm, hogy írtál. Mindjárt javítom is.
TörlésSemmi baj. Sokszor elfigyelünk. Még jó, hogy van aki mer szólni.
VálaszTörlés:) Ez így van.
Törlés