Évekkel ezelőtt sütöttem utoljára ír szódás kenyeret. Az első sütést több is követte, azután valahogy feledésbe merült. Most, hogy újra elkezdtünk Anyuval kovászt gyártani, eszembe jutott ez a kenyér is. :) A hozzávalók kimérése és a sütő bemelegedése közt eltelt időt leszámítva 40 perc múlva ott illatozott az asztalon. ;) Kívül ropogós, belül puha. A tésztája meglehetősen sűrű, de ettől függetlenül levegős. Az illata engem az üres joghurtos lepényre emlékeztet. :D Én most egy teljesen egyszerű változatot készítettem, de bármit keverhetünk a tésztájába. Akár zöldfűszereket, vagy pirított magokat, diót, mazsolát. Akár a különféle lisztekkel is variálhatunk.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1 kis pohár natúr joghurt + annyi víz, hogy összesen 3,75 dl legyen a folyadék
2 kk. szódabikarbóna
só
- A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elvegyítjük.
- Hozzáadjuk a joghurtos vizet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán két részre osztjuk. Cipókká formázzuk és sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
- A cipókat éles késsel jó mélyen kereszt alakban bevágjuk.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Tipp: Ha nincs kéznél joghurt, kefirrel, vagy akár néhány kanál tejföllel is készíthetjük. A lényeg, hogy az össz. folyadék-mennyiség meglegyen. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése