Oldalak

2020. április 3.

Ír szódás kenyér









Évekkel ezelőtt sütöttem utoljára ír szódás kenyeret. Az első sütést több is követte, azután valahogy feledésbe merült. Most, hogy újra elkezdtünk Anyuval kovászt gyártani, eszembe jutott ez a kenyér is. :) A hozzávalók kimérése és a sütő bemelegedése közt eltelt időt leszámítva 40 perc múlva ott illatozott az asztalon. ;) Kívül ropogós, belül puha. A tésztája meglehetősen sűrű, de ettől függetlenül levegős. Az illata engem az üres joghurtos lepényre emlékeztet. :D Én most egy teljesen egyszerű változatot készítettem, de bármit keverhetünk a tésztájába. Akár zöldfűszereket, vagy pirított magokat, diót, mazsolát. Akár a különféle lisztekkel is variálhatunk. 





 



Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1 kis pohár natúr joghurt + annyi víz, hogy összesen 3,75 dl legyen a folyadék
2 kk. szódabikarbóna



  1. A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elvegyítjük. 
  2. Hozzáadjuk a joghurtos vizet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán két részre osztjuk. Cipókká formázzuk és sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
  4. A cipókat éles késsel jó mélyen kereszt alakban bevágjuk.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.














Tipp: Ha nincs kéznél joghurt, kefirrel, vagy akár néhány kanál tejföllel is készíthetjük. A lényeg, hogy az össz. folyadék-mennyiség meglegyen. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése