Oldalak

2020. május 8.

Tejszínes amaretto torta









Ennek a tortának az ötlete már régóta megvolt a fejemben. Legalábbis nagy vonalakban. :) Így hát, ahogy az lenni szokott elég sok esetben, ez is menet közben alakult. A főpróbát egy újabb torta követte és nagyon örültem neki, mert mindkettő rekord sebességgel fogyott el. :D










Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
2 x 7 dkg sima liszt
2 x 7 dkg étkezési keményítő
2 x 1/2 kávéskanál sütőpor
2 x 10 dkg cukor
2 x 4 tojás
2 x 1 ek. olaj
2 x 1 csipet só

A töltelékhez:
a kimaradó piskóta
3,5 dl habtejszín
3 púpozott ek. porcukor
1 csomag habfixáló (12g)
5 ek. amaretto likőr
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg aszalt vörös áfonya
3 ek. őszibaracklekvár

A bevonáshoz:
10 dkg vaj
5 ek. porcukor
1 ek. habtejszín

A díszítéshez:
kandírozott narancs és citromhéj
aszalt vörös áfonya

  1. Először elkészítjük a piskótalapokat. A lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral és egy csipet sóval elvegyítjük. 
  2. Egy tálban elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat. 
  3. Sütőpapírral bélelt 20 x 32 cm-es tepsibe öntjük a tésztát és 175°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
  4. Ugyanígy járunk el a második piskótánál is. 
  5. Ha a lapok kihűltek, mindkettőből egy-egy 20 cm átmérőjű kör alakot kivágunk. Ezeket félretesszük. 
  6. A leeső piskótát -egy nagyjából 5 x 20 cm-es tésztarész kivételével- tálba morzsoljuk. 
  7. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tölteléket. 
  8. Az egyik piskótalapot tortatálra tesszük. Megkenjük lekvárral, majd ráhalmozzuk a tölteléket. Egyenletesen eloszlatjuk és kissé tömörítjük. A második piskótalapot szintén megkenjük lekvárral, majd ezzel a felével a töltelékre borítjuk. 
  9. A bevonathoz a vajat kihabosítjuk, majd fokozatosan beledolgozzuk a porcukrot, végül a tejszínnel simára keverjük. Bevonjuk a torta oldalát és tetejét, kandírozott gyümölcshéjjal és vörös áfonyával díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.













Tipp: A maradék piskótát felhasználhatjuk poharas desszertekhez, vagy elmajszolhatjuk magában is. :)

 
A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése