Oldalak

2020. április 19.

Kenyér kovásszal, öregtésztával









Szépen cseperedik a kovász és az öregtészta is. :) Eljött az ideje, hogy együtt süssünk egy finom kenyeret. Ami azt illeti, kicsit türelmetlen voltam, mert formázás után még tovább is pihentethettem volna a tésztát, de majd legközelebb. :D Ez a kenyér egyébként is egy türelemjáték a sok pihentetési és kelesztési idővel, de megéri kivárni. Végül is a tészta szépen megkelt, a kenyér szépen tovább nőtt a sütőben is. A végeredmény pedig egy ropogós héjú, puha, lyukacsos belű kenyér lett. Ami igaz, az igaz, némileg sűrűbb, mint a megszokott lábasban sült cipó, de nem nehéz. Azóta már elkopott az öregtészta, -jönnek majd a vele készült finomságok is lassan-, de készült újabb adag, ami a hűtőben várja, hogy munkálkodhasson. 









Hozzávalók egy ~1 kg-os kenyérhez:
10 dkg kovász
25 dkg kovászos öregtészta
3 dl langyos víz
50 dkg sima liszt
3 ek. olaj
1-2 tk. só

  1. A vízben elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, ~1 órát pihentetjük, amíg szépen elkezdenek dolgozni. 
  2. A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kelesztjük ~3-4 órát.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és cipóvá formázzuk. Sütőpapírral letakart tepsire tesszük és a tetejét éles késsel bevágjuk. Konyharuhával letakarva ~1 egy órát kelesztjük.
  4. 220°C-ra előmelegített sütőben -aminek az aljába kis lábasba vizet teszünk, hogy legyen gőz a sütésnél-, ~50 perc alatt készre sütjük a cipót.
  5. Rácsra téve kihűtjük.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése