Nekem a Húsvéthoz -néhány éve- épp úgy hozzátartozik a répatorta, mint a sonka, főtt tojás, fonott kalács trió. :) Igaz, ez évben magunknak sütjük a sok finomságot... Én biztos vagyok benne, hogy ezt a trifle-t jövőre is elkészítem és akkor majd más is megkóstolhatja. :) Lehet, hogy nem is fogok vele várni kerek egy évet. Elvégre répatortát nem csak húsvétkor lehet enni. ;)
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű 12 cm magas tálhoz:
A répatortához:
30 dkg sárgarépa tisztítva, finomra reszelve
1,4 dl olaj
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg pirított dió durvára vágva
17,5 dkg sima liszt
8 g sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
1 csipet só
5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
Továbbá:
vaj és liszt a formához
A krémhez:
6 dl habtejszín (30 %-os)
25 dkg mascarpone
6 ek. porcukor
2 csomag habfixáló (2 x 12 g)
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
tört kandiscukor
- A tortához a lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük.
- Egy tálban a tojást a cukorral kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk az olajat, a sárgarépát, a diót és a narancshéjat, végül belekeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet.
- Vajazott, lisztezett 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát.
- Elegyengetjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük. Pár percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
- A krémhez a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mascarponét és narancshéjjal ízesítjük.
- A répatorta egyik felét a tál aljába morzsoljuk. Rákanalazzuk a tejszínes krém felét. Elsimítjuk. Erre jön a második réteg répatorta, majd a krém másik fele, amit szintén elsimítunk.
- A tetejét tört kandiscukorral díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Tipp: Ha esetleg kimarad egy kevés a hozzávalókból, készíthetünk kis egyszemélyes adagokat.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin áprilisi számában is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése