Oldalak

2020. április 13.

Répatorta trifle









Nekem a Húsvéthoz -néhány éve- épp úgy hozzátartozik a répatorta, mint a sonka, főtt tojás, fonott kalács trió. :) Igaz, ez évben magunknak sütjük a sok finomságot... Én biztos vagyok benne, hogy ezt a trifle-t jövőre is elkészítem és akkor majd más is megkóstolhatja. :)  Lehet, hogy nem is fogok vele várni kerek egy évet. Elvégre répatortát nem csak húsvétkor lehet enni. ;)









Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű 12 cm magas tálhoz:
A répatortához:
30 dkg sárgarépa tisztítva, finomra reszelve
1,4 dl olaj
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg pirított dió durvára vágva
17,5 dkg sima liszt
8 g sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
1 csipet só
5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

Továbbá:
vaj és liszt a formához

A krémhez:
6 dl habtejszín (30 %-os)
25 dkg mascarpone
6 ek. porcukor
2 csomag habfixáló (2 x 12 g)
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
tört kandiscukor


  1. A tortához a lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük. 
  2. Egy tálban a tojást a cukorral kihabosítjuk. 
  3. Hozzáadjuk az olajat, a sárgarépát, a diót és a narancshéjat, végül belekeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet. 
  4. Vajazott, lisztezett 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát. 
  5. Elegyengetjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük. Pár percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük. 
  6. A krémhez a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mascarponét és narancshéjjal ízesítjük. 
  7. A répatorta egyik felét a tál aljába morzsoljuk. Rákanalazzuk a tejszínes krém felét. Elsimítjuk. Erre jön a második réteg répatorta, majd a krém másik fele, amit szintén elsimítunk. 
  8. A tetejét tört kandiscukorral díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


Tipp: Ha esetleg kimarad egy kevés a hozzávalókból, készíthetünk kis egyszemélyes adagokat.


















A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin áprilisi számában is. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése