2017. február 7.

Blundel tészta


Régóta birizgálta a fantáziámat a blundel tészta. :) Keresgéltem is anno receptet, de aztán valahogy elfelejtődött. Mígnem a múltkor belém hasított a felismerés, hogy én bizony azóta sem készítettem el, pedig de jó is lenne igazi klassz kelt leveles tésztából péksütiket gyártani! :D Így hát újra nekiveselkedtem és olvastam és olvastam és keresgéltem, mígnem ráakadtam egy igen szimpatikus receptre és klassz leírásra itt.
Kicsit izgultam, de bíztam a kelt tésztával ápolt jó barátságunkban. :) Nem is csalódtam; a barátság pedig e tészta formájában még szorosabbra fűződött. :D


Hozzávalók:
40 + 10 dkg sima liszt
25 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. só
1 tojássárgája
1 kk. őrölt bourbon vanília

 1. A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Vigyázva, ne olvadjon meg nagyon a vaj. Ebből a vajalapból 7 dkg-ot félreteszünk a tésztához, a többit négyzet alakúra formáljuk és hűtőbe tesszük kicsit dermedni.
 2. A tejben elkeverjük a cukrot,  tojássárgáját, élesztőt, vaníliát, majd a 40 dkg liszttel, sóval, félretett vajjal sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk és fóliával letakarva ~20 percet pihentetjük.
 3. A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd középen vastagabbra hagyva, négy irányba megnyújtjuk. A tészta közepére helyezzük a vajalapot, majd becsomagoljuk. 
 4. Széltében -igyekezzünk sarkosan- elkezdjük nyújtani a tésztát. Az így kapott ~40x30 cm-es téglalapot gondolatban 3 részre osztjuk -a felesleges lisztet lesöprögetjük a tésztáról-, majd két oldalról -középre- egymásra hajtjuk, így három réteget kapunk. (szimpla hajtás)
 5. A tésztát elforgatjuk 90°-al, majd újra kinyújtjuk hosszanti irányban. Ezúttal ~50x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Gondolatban 4 részre osztjuk -a felesleges lisztet lesöpörjük-, két végét behajtjuk középvonalig, végül pedig félbe hajtjuk. Így négy réteget kapunk. (dupla hajtás)
 6. A tésztát fóliával letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet.
 7. Pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát és szimplán hajtjuk. Ezután hűtőben újabb 20 percet pihentetjük.
 8. Pihentetés után a tészta felhasználásra kész. :)

2 megjegyzés:

 1. Á, de jó, hát végre itt van ez a szuper tészta! Nagyon ügyes vagy! :) De hogy még a nyújtófánk is egyforma! :D Ismerős ez a tésztahajtogatás meg a fülek, amiket a vajra kell ráhajtani. Jó régen csináltam már hasonlót. Most viszont inkább a te tésztádból kérek egy adagot, hogy kipróbálhassam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D Köszi! ♥
   Jó kis békebeli nyújtófa... ;)
   A hajtogatás; igen. :) Te is ilyenformán hajtogatod a vajas tésztát. :) Sok helyen olvastam/láttam most én is ezt a módszert, ahogy búvárkodtam recept után. :D
   Máris indul egy adag, meg némi kész péksüti mellé, csak hogy legyen mit majszolni, míg sül a tiéd. :D

   Törlés