Oldalak

2021. május 20.

Vajas kifli kovásszal, öreg tésztával




 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a kifli jó választás lehet ráérős hétvégékre. Nem egy gyorsan elkészülő péksütemény, de megéri kivárni a pihentetést. :) A tésztája levegős, de kicsit sűrűbb a megszokottnál és mellé ott a kellemes kovászos íz. Reggelire, uzsonnára, vacsorára, vagy kirándulásra jó választás lehet. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 8 kiflihez:
40 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
1 ek. cukor
1 tk. só
 
A kenéshez:
1 tojássárgája
 
  1. Az öreg tésztát, a kovászt, a langyos tejet 5 dkg liszttel összedolgozunk és ~1 órát langyos helyen pihentetjük.
  2. A kovászos, öreg tésztás keverékhez adjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  3. Letakarva hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük. 
  4. Reggel szobahőmérsékleten ~1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipókat formálunk.
  6. A cipókat egyenként ~20 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Kézzel óvatosan ovális formára húzzuk, majd "keskenyebb végüknél" fogva feltekerjük és megformázzuk a kifliket.
  7. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és további ~1 órát pihentetjük.
  8. A kifliket lekenjük tojássárgájával és ~200°C-ra előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  9. Rácsra téve kihűtjük.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése