Oldalak

2021. május 12.

Tejfölös-kolbászos kalács



 
 
 
 
 
 
 
Puha sós kalács, ami jó választás lehet egy tartalmas leves után második fogásként, kirándulásra, a gyerekeknek az uzsonnás dobozba, vagy csak úgy. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy kb. 36x14x6 cm-es sütőformához:
50 dkg sima liszt
2,75 dl langyos tej
4 ek. tejföl
2 tojássárgája
7 g szárított élesztő
2 ek. cukor
1/2 kk. só
2 ek. olaj
1 kk. szárított oregánó
1 kk. szárított bazsalikom
10 dkg füstölt kolbász
1 fej lila hagyma
 
  1. A kolbászt és a lila hagymát apró kockákra vágjuk. 
  2. Egy serpenyőben elkezdjük lepirítani a kolbászt. Mikor kissé kiengedte a zsírját, rátesszük a lila hagymát és kevergetve néhány percig sütjük. Félre tesszük, kihűtjük. 
  3. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és az olajat. 
  4. Egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a fűszereket és elvegyítjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma részre osztjuk, majd ezeket olajos kézzel cipóvá formázzuk. 
  6. A formát kibéleljük sütőpapírral és beletesszük a cipókat. Újabb 10 percet kelesztjük, majd 185 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! A formából kivéve, langyosra hűtve tálaljuk.








 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin májusi számában is. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése