Oldalak

2020. szeptember 15.

Szilvalekváros bukta kovásszal, öregtésztával








 
Itt az ősz. Javában érik a szilva; s ha vagyunk olyan szerencsések, hogy van saját szilvafánk, lassan itt az ideje a lekvárfőzésnek. Anyuéknál ugyan nincs szilvafa, de a szomszédban lakik egy kedves néni, aki nagyon finom szilvalekvárt főz. :) Tőle szoktuk beszerezni ezt a csemegét. Hamarosan feltöltjük a készletet, mert sok finomságot lehet vele készíteni. :) Mint például buktát. Ez a süti nem az a gyorsan összedobom és már sütöm is fajta, de megéri a ráfordított időt. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 10 buktához:
20 dkg öregtészta 
30 dkg liszt
6 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj + egy kevés a kenéshez
2 tojás
~0,5 dl langyos tej
1/2 kk. só

A töltelékhez:
10 ek. szilvalekvár
 
  1. Az öregtésztát a kovásszal és 5 dkg liszttel elvegyítjük és langyos helyen jó 1 órát pihentetjük.
  2. A megmaradt lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a sót, a tojásokat, a tejet és a kovászos keverékkel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 4-5 órát, vagy akár egy éjszakát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán bátran átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. 
  4. A tésztarészeket egyenként ~15x25 cm-es nagyságú téglalap formára nyújtjuk. Mindegyiket -a széleket kihagyva- megkenjük szilvalekvárral. A hosszabb oldalakat kicsit behajtjuk, majd a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, így megformálva a buktákat.
  5. A buktákat vajjal kikent ~20x30 cm-es tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy oldalukat is megkenjük egy pici vajjal. 
  6. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük, majd 200°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a buktákat. Tetejüket még forrón lekenhetjük egy kis vajjal.
  7. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése