Oldalak

2020. szeptember 30.

Őszibarackos cobbler fahéjas csigával








 
 
 
Most, hogy igazán ősziesre fordult az idő jólesik egy finom gyümölcsös sütemény (is). :) Szeretem az effajta sütiket. Jó sok gyümölcs és ropogós tészta. Egy bögre forró teával... ;) Jobb idő esetén fagyival vagy tejszínhabbal. A tésztát Mária Hajková - Édeskönyv című régi kedvencem egyik receptje ihlette. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű sütőformához:
A tésztához:
34 dkg sima liszt
8 dkg kókuszzsír
1 dkg élesztő
3 ek. tej
2 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
5 ek. barna cukor
1 tk. őrölt fahéj
 
A gyümölcsös réteghez:
80 dkg őszibarack magozva
2 ek. barna cukor
1 púpozott ek. étkezési keményítő 
 
A tálaláshoz:
porcukor
fagylalt vagy tejszínhab
 
  1. A liszt felét összedolgozzuk a kókuszzsírral. 10x10 cm-es négyzetes tömbbé formázzuk és fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük.
  2. A tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban elkeverjük a liszt másik felét a porcukorral, a sóval, majd az élesztővel, tojással és citromhéjjal tésztává gyúrjuk. Ezt is fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük.
  3. Az őszibarackot felkockázzuk és elkeverjük a barna cukorral és az étkezési keményítővel, majd a sütőtál aljában egyenletesen elosztjuk.
  4. Pihentetés után az élesztős tésztát lisztezett deszkán ~25x25 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Közepére helyezzük a kókuszzsírral készített tésztát és az élesztős rész sarkait ráhajtva becsomagoljuk. Az így kapott "csomagot" óvatosan újra 25x25 cm-es négyzetté nyújtjuk. A tésztát gondolatban harmadoljuk, a két szélső harmadot középre hajtjuk és újra kinyújtjuk a tésztát az előbbi méretre. Ezt a lépést még kétszer megismételjük.
  5. A tésztanégyzetet meghintjük a barna cukor és fahéj keverékével. Óvatosan feltekerjük és ~1 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat a gyümölcsös rétegre sorakoztatjuk.
  6. 185°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a cobblert.
  7. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk. Fagylaltot, vagy tejszínhabot kínálunk mellé.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. :)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése