Oldalak

2020. február 14.

Zserbó trifle









Ez a nap különleges a számomra, ugyanis ma van a születésnapom. :) Az idei több szempontból is rendhagyó, így hát nem is csoda, ha a torta is az lett. ;) Nagyon szeretem a zserbót -és a talpas tálamat is hónapok óta terveztem felavatni- így arra gondoltam miért is ne lehetne a kettőt valahogy összehozni. Mármint a zserbó-szeretetet és a talpas tálat. :D Így született ez a trifle.









Hozzávalók:
A piskótához:

7 dkg sima liszt
7 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
1/2 kk. sütőpor
10 dkg cukor
1 ek. olaj
4 tojás

A csokoládészószhoz:
15 dkg porcukor
4 dkg holland kakaópor
7 ek. víz

A csokoládéhabhoz:
6 dl hűtött habtejszín (30%-os)
5 ek. porcukor
a csokoládészósz néhány evőkanálnyi kivételével
4 csomag Dr. Oetker habfixáló (40 g)

A lekváros réteghez:
4 dl víz
30 dkg sárgabaracklekvár
1,5 csomag Dr. Oetker színtelen tortazselé (18 g)

Továbbá:
25 dkg pirított dió (20 dkg darálva; 5 dkg durvára vágva)

  1. Először elkészítjük a piskótát. A lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral és egy csipet sóval elvegyítjük. 
  2. Egy tálban elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat. 
  3. Sütőpapírral bélelt 20x32 cm-es tepsibe öntjük a tésztát és 175°C-ra előmelegített sütőben ~ 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, végül 2x2 cm-es "kockákra" vágjuk. 
  4. A csokoládészószhoz kis lábasban elkeverjük a hozzávalókat és közepes lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Akkor jó, ha szép sima és besűrűsödik. Levesszük a tűzről, néha átkeverve kihűtjük.
  5. A lekvárt a vízzel elkeverjük, botmixerrel simára turmixoljuk. Kis lábasba öntjük, majd a tortazselét belekeverjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk. 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve, néha átkeverve kihűtjük.
  6. A csokoládéhabhoz -néhány evőkanálnyi kivételével- a csokoládészószt tálba öntjük. Hozzáadjuk a habtejszínt, a porcukrot és elvegyítjük. Hozzáadjuk a habfixálót és kemény habbá verjük. 
  7. Összeállítjuk a desszertet. Egy 20 cm átmérőjű és 12 cm magasságú tál aljába egy réteg piskótakockát sorakoztatunk. A kockák egyik oldalát halványan megkenjük a lekvárral. A piskótaréteget megszórjuk a darált dió felével. 
  8. Rákanalazzuk a lekvár felét és óvatosan elsimítjuk.
  9. Erre rétegezzük a csokoládéhab felét és szintén elsimítjuk.
  10. Ezután következik a második piskótaréteg, majd dió, lekvár és csokoládéhab.
  11. A hab tetejét szépen elegyengetjük, meghintjük a durvára vágott dióval és megcsorgatjuk a maradék csokoládészósszal. Tálalásig hűtőben tartjuk.














Nekem kimaradt egy kicsi mindenből, így készült még két kis adag pohárban is. Igaz, azok "csak" egy rétegűek lettek. :) Ha valaki kicsit nagyobb tálban készíti, minden belefér. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése