Szeretem ezt a fajta kalácsot, mert kedvünk szerint variálható. :) Hideg téli napokon -bár nálam a kelt tészta az év bármely szakában jöhet- kifejezetten jól tud esni egy csésze forró kakaó vagy tea mellé, reggelire, uzsonnára, vagy akár vacsorára is. :)
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű formához:
50 dkg sima liszt
3 dl langyos tej
3 ek. cukor
3 dkg friss élesztő
10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs apró kockákra vágva
5 dkg durvára vágott pirított pisztácia
1 tojás
3 ek. olaj
1 csipet só
Továbbá:
kevés vaj a formához
porcukor a tálaláshoz
- A tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
- A hozzávalókat tálba tesszük és az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, letakarva 1 órát kelesztjük.
- A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy a tészta szabadon nőhessen, de ne égjen meg.
- 180°C-ra előmelegített sütőben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve, porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése