Oldalak

2020. január 12.

Chiacchiere di carnevale









Az olasz karneváli fánkoknak számtalan variációja létezik. A chiacchiere di carnevale nagyon hasonlít a csörögére. Egészen ropogós, tele apró "buborékokkal". Formája ennek is igen változatos lehet, szinte házanként eltérő. Ám anno találtam egyet, ami kicsit különleges. :) Mintha virágok ülnének a tányéron. Sok nemzetnek megvan a maga "csörögéje". Szerencsére, mert így van bőven, amit végig lehet kóstolni. Hiába no... A fánk mindenhol nagyon népszerű. :)










Hozzávalók ~40 db fánkhoz:
3 db M-es tojás (150 g)
2,5 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
3 dkg olvasztott vaj
45 dkg sima liszt

Továbbá:
liszt a nyújtáshoz
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz


  1. A lisztet tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk, letakarva fél órát pihentetjük.
  2. A tésztából kis diónyi, ~3 cm átmérőjű gömböket formálunk, majd ezeket alaposan lisztezett deszkán ~15 cm átmérőjű kör formára -vékonyra- nyújtjuk.
  3. A tésztaköröket megformázzuk. A kör közepére illesztünk függőlegesen egy vékony fakanálnyelet, majd óvatosan elkezdjük körülötte megforgatni a tésztát, így kialakul a spirális minta. 
  4. A megformált tésztát óvatosan felemeljük és bő, közepesen forró olajba tesszük egyesével sülni. Közben a fakanál segítségével még addig forgatjuk a tésztát, míg megszilárdul és hólyagosodni kezd, hogy a formáját megtartsa. A fakanalat ezután óvatosan kihúzzuk a tészta közepéből.
  5. A fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. 
  6. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.

 













Egy régi könyvtári szakácskönyvből -sajnos a címére nem emlékszem- írtam ki a receptet sok-sok évvel ezelőtt. A elkészítésnél az eredeti leírásban a fánkokat a forró olajban formázzák. Én is próbáltam, hogy a kerek tésztalapot a forró olajba teszem és ott nyomom a közepébe a fakanál nyelét és kezdem el forgatni a tésztát, hogy a formáját megkapja, de nem jött össze. :D Mivel a közepesen forró olajban is igen gyorsan kezd el sülni és szilárdulni a tészta, ezért lett belőle szép, kerek hólyagos fánk, de nem virág, az biztos. :D Így aztán kipróbáltam szárazon formázni és így sikerült. :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Köszönöm,hogy megmutattad,kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Örülök, ha tetszenek! De jó! Remélem nektek is ízleni fog! :)

      Törlés