2017. július 28.

Sárgabaracklekvár citrommal

Beköszöntött a sárgabarack-szezon. :) Az egyik legnagyobb kedvencem ebből a gyümölcsből a sárgabaracklekvár, méghozzá citrommal. Imádom! :D Most úgy készítettem, ahogy Anyu és az ő Anyukája, Messze-mama is készítette egykor. ♥ Így hát ez is egy igazi családi recept. Ebben a lekvárban az a legjobb, hogy ki lehet vadászni belőle a citromkarikákat. Ezt a tevékenységet már kicsinek tökéletesítettük, s ahogy a felbontott üveg kikerült az asztalra, mi pillanatok alatt "citromtalanítottuk". Mi tagadás, én azt sem bánnám, ha az egész csak barackban főtt citromkarikákból állna. :) Süteménybe, palacsintába, vajas kenyérrel, vagy kaláccsal nagyon finom. Néhány napja Anyuéktól hoztunk egy kevés sárgabarackot. Mi tagadás, először valamiféle süteményt terveztem belőle és hogy a maradékot majd eleszegetjük, de olyan régen főztem már igazi baracklekvárt, hogy nem tudtam neki ellenállni. :) Pontos mennyiségeket nem írok, mert az arány a lényeg, no meg az elkészítés. ;)


Hozzávalók:
sárgabarack
40-45 dkg cukor/ 1 kg tisztított gyümölcshús (a barack fajtájától és ízléstől függően)
2 kisebb (lehetőleg bio) citrom / 1 kg tisztított gyümölcshús


 1. A barackot több vízben, alaposan megmossuk. 
 2. Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd kisebb adagonként -amennyi gyümölcs egy rétegben kényelmesen elfér a fazékban- néhány perc alatt előfőzzük a barackot. Keményebb baracknál ez akár 5 perc is lehet.
 3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd héjától és magjától megfosztjuk.
 4. A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk. Egy részét átpasszírozhatjuk -paradicsompasszírozón-, de ez a lépés kihagyható, mert kitartó főzéssel és ha jó érett a gyümölcs, amúgy sem lesz darabos a lekvár. :)
 5. Az előkészített gyümölcshúst lemérjük, nagy fazékba, vagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot és közepes lángon elkezdjük főzni a lekvárt. Gyakran kevergessük, különben hajlamos leragadni.
 6. Mikor elérte a kívánt állagot (én kicsit több, mint 1 órát főztem) - ez is ízléstől függ, ki hígabban, ki sűrűbben szereti-, hozzáadjuk a megmosott, 3-4 mm-es karikákra vágott citromot. Ezután már óvatosan kevergessük, nehogy szétnyomkodjuk a citromkarikákat. 
 7. További ~10 perc főzés után a lekvárt tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe szedjük. Ügyeljünk arra, hogy ha lehet, minden üvegbe egyformán kerüljön citromkarika is. :) 
 8. Az üvegeket celofánnal és/vagy tiszta, sérülésmentes fedővel lezárjuk. Ha kész vagyunk, mehetnek pihenni 2 napot a száraz dunsztba, majd felkerülhetnek a kamrapolcra. :)


Tipp: A cukor mennyisége első olvasatra soknak tűnhet, de a citrom miatt egy kicsivel több kell bele. Természetesen kevesebb cukorral is készíthetjük, a lényeg, hogy menet közben kóstolgassuk -persze csak nagyon óvatosan-, így saját ízlésünknek megfelelően édesíthetjük. :)

3 megjegyzés:

 1. Ó... ♥ Bevallom, még soha sehol nem láttam citromkarikával a sárgabaracklekvárt, de nagyon tetszik, mert imádom a citromot, ill. mutatós is a befőttes üvegből átsejlő citromkarika. :) Nagyon finomnak látom a képeken a lekvárodat, és biztos vagyok benne, hogy szeretném ezt a változatot is, sőt, jövőre ki is próbálom így, mert nagyon klassz ötlet. :) De addig is kaphatok a tiédből 1-2-3 üveggel? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) ♥ Köszönöm szépen! (bár nem engem illet a dicséret, azért nagyon jólesik ;))
   Örülök nagyon, hogy neked is tetszik a lekvár. És valóban, a citromtól igazán különleges lesz. Bízom benne én is, hogy ízleni fog, ezért már indul is a 3 üveg. :D Aztán jövőre cserélünk. ;)

   Törlés
  2. Dede, téged is, mert ilyen gusztusosra elkészítetted ezt a szuper családi receptet. ;) 3 üveggel... kösziii! :D ♥ A cserében benne vagyok, és remélem a kis barackfánk jövőre is hozzájárul ehhez. :)

   Törlés