Oldalak

2016. november 15.

Hagymás kenyér









A hagymás kenyérrel egyetlen baj van... túl gyorsan elfogy. :D Most három kisebb kenyérkét sütöttem az egy adag tésztából. Így egy rövidke ideig elhitettem magammal, hogy tovább fog(nak) tartani. De nem... :D Sőt, így majdhogynem az lett, hogy hamarabb elkopott az összes. Egyszóval azon kívül, hogy kis aranyosak lettek, egy kicsivel sem bírták tovább. Ez a probléma azonban igen könnyen orvosolható. Csak kell egy újabb adag tészta... ;)







 




Hozzávalók 3 kis kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL80
3 dl langyos víz
1 dl langyos tej
5 dkg ropogós, sült hagymakocka (konyhakész)
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
4 ek. olívaolaj



  1. Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a víz és tej keverékében. 
  2. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a hagymát, sót, olívaolajat és a felfuttatott élesztővel összeállítjuk a tésztát. Dagasztani nem kell. Letakarva, 1 órát kelesztjük. 
  3. A sütőt a sütőkővel együtt 250°C-ra előmelegítjük. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 3 részre osztjuk. A tésztarészeket egyenként hengerré formáljuk, majd megsodorjuk, így alakítjuk ki a jellegzetes formát. 
  5. A sütő hőmérsékletét 200°C-ra mérsékeljük, a kenyereket a forró sütőkőre csúsztatjuk és ~25-30 perc alatt készre sütjük. 














Tipp: Természetesen sütőkő nélkül is elkészíthetjük a kenyeret. Ez esetben a sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A megformázott kenyereket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és a forró sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Sütés vége felé többször ellenőrizzük.


A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a kenyér! :) A hagymás ízesítésű nálunk is hamar elfogy, úgyhogy cseppet sem meglepő, hogy te is így jártál vele. :D Boldogan járnék így a te kenyereddel is, ha küldenél belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Reméltem, hogy így lesz, úgyhogy félre is tettem nektek két frissen sült kenyérkét. :) Máris indulnak fénypostával.

      Törlés
    2. De cuki vagy, köszönjük szépen! ♥ Irtó hamar bepusziljuk, ígérem. :D

      Törlés
  2. Szia! Ezt a héten megsütöttem (hagyma sajna kimaradt belőle) és nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De örülök, köszönöm szépen, hogy megírtad! :)

      Törlés
  3. Szia Ági, kinéztem magamnak ezt a kenyeret hétvégére, de elmondanád hogy a konyhakész hagymakocka mit jelent? Amit pohárbárban lehet kapni ropogós hagyma, abból tegyek bele?
    Meglepem vele az embert :)
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi! Én "TOP taste sült ropogós hagymát" használtam. Nagyobb boltokban tuti lehet kapni. Én anno azt hiszem CBA-ban vettem. Van belőle műanyag dobozos és zacskós kiszerelés is. :) Örülök, hogy megtetszett a kenyér, remélem nektek is ízleni fog! :)

      Törlés