Oldalak

2013. augusztus 22.

Ketchup








  
Úgy kezdődött, hogy kaptunk egy szép adag paradicsomot. "Rendeset". :) Nálunk a kertben "csak" koktélparadicsom nő az idén. Ez persze egyáltalán nem baj, mert mindent el lehet készíteni abból is, csak kicsit piszmogósabb a munka. ...és persze egyelőre még nem üzemel a teljes konyhakerti rész, így nincs egyszerre akkora mennyiség, amiből neki lehetett volna állni ketchupot főzni. Így most, hogy itt volt az ajándék paradicsom is, már nem volt akadály. Az elkészítés kicsit hosszadalmas, de az idő nagy részét a takarék lángon való főzés tölti ki. :)







Hozzávalók 4 db 3,33 dl-es üveghez:
3 kg jó érett paradicsom (lehet vegyesen, több fajta)
1 ek. só
1 kk. őrölt koriander
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csokor bazsalikom
néhány ágacska oregánó, kakukkfű és borsikafű
1 ágacska rozmaring
fél kk. őrölt szegfűszeg
bors
2 dl almaecet (5%-os)
1 dl balzsamecet (5%-os)
15 dkg cukor (kevesebb is elég lehet, ha édes a paradicsom)
5 ek. olívaolaj


  1. A paradicsomot alaposan megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Mikor már szép arany színű, rátesszük a fokhagymát, a koriandert, majd a zöldfűszerek egyharmadát és egy-két percig együtt pirítjuk. Ekkor rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szegfűszeget, a maradék zöldfűszert és kis lángon -gyakran megkeverve- elkezdjük az egészet összefőzni.
  3. Mikor a paradicsom már jól átfőtt, botmixerrel alaposan pépesítjük az egészet, majd szitán átpasszírozzuk -egy tiszta lábasba-, hogy a paradicsommagokat "kiszedjük".
  4. A fűszeres paradicsompéphez hozzáadjuk a cukrot, a kétféle ecetet és újra elkezdjük kis lángon felfőzni. Gyakran megkeverve ezt addig folytatjuk, míg megfelelő állagúra be nem sűrűsödik a ketchup. Ez bizony több óra; nekem 4 óra alatt sűrűsödött be. Persze ez attól is függ, milyen fajta a paradicsom, mennyi nedvesség van benne és milyen sűrűn szeretjük a ketchup-ot.
  5. Ha kész, forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Tiszta tetővel, vagy celofánnal lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba téve hagyjuk őket egy napig. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)








10 megjegyzés:

  1. Nincs jobb a házi ketchupnál! A tiéd valami gyönyörű, szép sűrű, és a hozzávalókból ítélve nagyon finom lehet, pláne, hogy egy nagy adag szeretetet is belefőztél. :)

    VálaszTörlés
  2. Óóó! :) Köszönöm, aranyos vagy! Hát igaz, ami igaz, igyekeztem rendesen. :D

    VálaszTörlés
  3. Micsoda színek! Szép sűrű lett, mély barázdákat vetett homlokára a hosszú főzés - megérte.

    VálaszTörlés
  4. Úgy volt, hogy kapok paradicsomot és nekiállok én is, de nem lett belőle semmi, így az idén se lesz házi ketchup, mert a beígért helyett nem találtam finom paradicsomot. Klasszak az új képek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó... sajnálom. Oda se neki, én már félretettem a tiéteket, úgyhogy már küldöm is a kész ketchup-ot! :)
      Az idén valahogy olyan "fura" a paradicsomtermés. Nálunk is kész csoda, hogy egyáltalán megmaradtak a tövek. Most egy kis "metszés" után úgy néz ki egészséges hajtások nőnek és ha jó idő lesz, talán még októberben is szedünk paradicsomot. :)

      Törlés
    2. Cuki vagy, köszi! :) ♥ A jég sem tett jót neki, tudom. :( Na de az jó hír, hogy mégis sikerült helyrehozni a károkat, és drukkolok, hogy valóban tudjatok még szüretelni. :)

      Törlés
  5. már egy fél órája keresem, hogy mi legyen a paradicsommal. és hár akkor mondjuk kecsöp :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Szuper! Ez az egyik legjobb "dolog", ami a paradicsommal történhet. ;)

      Törlés