Oldalak

2013. március 16.

Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse




Rengetegszer sütöttem már gyökérkenyeret. Nagyon egyszerű az elkészítése. Ez itt most egy "natúr" változat, de a tésztát bármivel lehet ízesíteni; zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal, olívabogyóval... Nálunk a bazsalikomos-oregánós az egyik kedvenc. Ha vendégeket várunk, klassz kis szendvicseket lehet belőle készíteni. :)






Hozzávalók két kenyérhez:
35 dkg kenyérliszt BL80
15 dkg graham-liszt
4 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1-2 ek. olívaolaj
2 tk. só
1 tk. cukor

  1. Egy nagy kelesztőtálba kimérjük a hozzávalókat, majd fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük őket. Nem kell dagasztani csak jól összedolgozni. (Van mikor az élesztőt előre felfuttatom a vízben a cukorral és pici liszttel, így még könnyebb összedolgozni a tésztát.)
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten 3-5 órát kelesztjük. Ez igen hosszúnak tűnhet, de megéri kivárni, mert a kisült kenyér egész más ízű lesz. :) Ha kicsivel több élesztőt (2,5 dkg) adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt (~1,5-2 óra).
  3. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, -nagyon ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni- majd két részre osztjuk.
  4. Mindkét adag tésztát kb. 15x30 cm-es téglalappá lapogatjuk, egyenként feltekerjük -hosszabb oldalánál fogva-, majd a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.
  5. A kenyereket szilikonos sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát és ettől lesz ropogós a kenyér héja.
  7. Ha a sütő elég meleg, a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük egy pici langyos vízzel, majd 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.
A kenyeret tehetjük hideg sütőbe is, így ebben az esetben a melegedő sütőben kel még a tészta. Így a sütési idő változik -50-60 perc-, persze ez sütőfüggő is, de a végeredmény ugyanaz. :) 










 Kiegészítés; tapasztalatok:

Természetesen lehet az összes liszt kenyérliszt -BL80-as-, vagy tetszés szerint tehetünk mellé rozslisztet, vagy amit szeretünk. 
A lényeg, hogy az össz. mennyiség legalább fele kenyérliszt -esetleg sima liszt- legyen.  
Tehetünk bele magokat, de ne túl sokat, mert akkor nehéz lesz tőlük a tészta. :)

Újabb variációk 1.: 35 dkg kenyérliszt -BL80-as-, 10 dkg Graham-liszt, 5 dkg világos rozsliszt, 3 ek. búzakorpa. 

Újabb variációk 2.: 50 dkg kenyérliszt -BL80-as-, 3 ek. lenmag, 5 ek. búzakorpa, 4 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, só, cukor. 
Az összeállítás ugyanaz, a kelesztési idő egy óra. Egy kenyeret formázok, hideg sütőbe teszem. (jelen pillanatban 2014.09. ez a kedvenc :))



Ha van kenyérsütő formánk, akkor süthetünk egy nagyobb kenyeret is.
Többször sütöttem már úgy is, hogy nem tettem a sütőbe vizet párologni, úgy is ropogós lett a kenyér héja. Köszi Macskanyelv! :)

9 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, Ágica, gyönyörű, mint minden kelt, amit készítesz. Csak úgy ragyog a szeretettől ez a kenyérke. Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) Most csupa mosoly vagyok. :)

    VálaszTörlés
  3. Ágica, az élesztőt nem is kell felfuttatni, csak azt is egyszerre bele kell keverni a többi hozzávalóhoz?

    VálaszTörlés
  4. Nem bizony. :) Nekem is fura volt elsőre, de tényleg nem szükséges, persze simán fel lehet futtatni, ha úgy gondolod. Én is néha úgy készítem, ha nem tudom szépen szétmorzsolni az élesztőt, hogy feloldom egy kevés langyos vízben; nehogy nagy darabok maradjanak a tésztában. Sokszor csak kenyérlisztből csinálom, akkor még jobban lerövidül a kelesztési idő. Persze úgy már egész más kenyér lesz. :)

    VálaszTörlés
  5. Jupppííí, köszi a választ, most megyek is megcsinálom! Köszi!!! :D

    VálaszTörlés
  6. Hűű... De jó! :D Kicsit izgulok! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy tetszeni fog-e nektek! Ha nem teszel vizet a sütőbe, úgy puhább lesz a héja... Ja, de mit magyarázok én itt egy gyakorlott kenyérsütőnek? :D

    VálaszTörlés
  7. :) Nem volt itthon Graham-lisztem, ezért teljes kiőrlésű búzaliszt ment bele, és 2,5 dkg élesztő, mert sajnos nincs időm kivárni az 5 órás kelesztést, mivel a Kutya addigra simán hazaér. Pedig jobb lenne úgy, az biztos. A sütőbe én már rég nem teszek vizet, pont azért, hogy ropogósabb legyen. ;) akkor majd referálok. Amúgy kint kel az erkélyen, árnyékban. Azt üzeni, tök jól elvan, Hawaii DJ. :D

    VálaszTörlés
  8. Elkészült a kenyérke, a fotókat felraktam a facebook oldaladra, mert a konyhán innen facebookjára nem enged képet feltölteni.
    Nagyon finom lett, ruganyos a tésztája. 2,5 órát kelesztettem, és bár nem lett olyan szép, mint a tiéd, de így is meglepődtem, hogy ahhoz képest milyen lyukacsos lett a bélése. Nem is értem, minek dagasztok, amikor nem kéne, csak várni, hogy megkeljen a kenyér. :D Köszi a tippet!!! A Sünisre nem rakom fel, mert csak 3 fotót csináltam róla, ill. majd valami máshoz akarom elkészíteni vmikor.

    VálaszTörlés
  9. Juhúúú! :D Úgy örülök, hogy tetszik a végeredmény! Nekem is nagyon tetszik, mert megnéztem ám a képeket és csodaklassz kis kenyérkéket sütöttél. Biztos szuper helye volt az erkélyen is. Jó, hogy végre itt a tavasz. Most itt örömködök, köszönöm, hogy megírtad és persze a képeket is! :D Hawaii, DJ., napfény, "tibicsoki", napszemüveg... :D

    VálaszTörlés