Régen sütöttem már muszakát. Most hétvégén nagyon szép padlizsán volt a zöldségesnél. Igaz még nincs szezonja, de olyan soká lesz még, mire a kertből tudunk sajátot szedni, hogy muszáj volt vennem. Először rántani akartam, de úgy olyan szemtelenül gyorsan elfogy, hogy inkább emellett a jó kis rakott variáció mellett döntöttem.
Persze a kopásállósága a muszakának is igen gyenge, de oda se neki! :)
80 dkg padlizsán
50 dkg darált hús
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 púpozott ek. liszt
50 dkg darált hús
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 púpozott ek. liszt
4-5 paradicsom
1,5 dl paradicsompüré
só
1 kk. cukor
olívaolaj
borsikafű
majoránna
bazsalikom
1,5 dl paradicsompüré
só
1 kk. cukor
olívaolaj
borsikafű
majoránna
bazsalikom
Továbbá:
sima liszt
4-6 ek. olívaolaj
A besamelhez:
5 dkg vaj
3 púpozott ek. liszt
4 dl tej
só
szerecsendió
A tetejére:
reszelt sajt
- A padlizsánokat alaposan megmossuk, 0,5 cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, szűrőbe téve -hogy a leve le tudjon csepegni- fél órát pihentetjük.
- A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a darált húst, fűszerezzük, majd kevergetve aranybarnára pirítjuk.
- Sózzuk, lehintjük liszttel, kissé lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és összeforraljuk.
- A padlizsánkarikákról leitatjuk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a padlizsánkarikákat lisztbe forgatjuk és mindkét oldalukat átsütjük.
- A besamelmártáshoz a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
- Egy ~20x20x4 cm-es sütőtál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a mártás harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül a maradék besamelmártással leöntjük.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180°C-ra előmelegített sütőbe téve ~25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése