Oldalak

2013. február 17.

Nagymami tortája












Kedves kincs nekünk a családi torta receptje. Elnevezése onnan ered, hogy az eredeti recept anyu anyukájától, származik. 
Ő készített nekünk ilyet olyankor, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. 
Mióta az eszemet tudom, Anyu is ezt a tortát készíti minden születésnapra és nagyobb ünnepekkor. Mindig ezt kérjük... Igazából nem is kell kérni. 
Csak arra várunk, hogy Anyu mikor mondja már a varázsszavakat: "Holnap megsütöm a Nagymami tortáját."
Kicsinek még csak a megmaradt krém és leeső tésztaszélek eltüntetésében jeleskedtünk, aztán később jött a diódarálás, krémkeverés... 
Mivel ünnepet megelőző nap már elkészült, vagy a hűtőben vagy télen a hideg kamrában várta, hogy felszeleteljük.
Jó volt ilyenkor belesni a hűtőbe, vagy kilógni a kamrába, csak megnézni, hogy tényleg ott van és holnap milyen finom lesz!
Azóta már én is többször megsütöttem itthon, a saját konyhánkban, de nekem mindig Anyué és Messzemamáé marad az igazi. :)
Tudtam, hogy ha valaha ilyesmibe kezdek, ez lesz az első recept, amit leírok.
Bár sokáig "titkos" volt, de mivel ez szívemnek oly drága, ezért is gondoltam, hogy megörökítem itt. Ilyesformán megünneplem első komoly bejegyzésem.:)









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre): 

A tésztához: 
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz

20 dkg sima liszt 
10 dkg őrölt dió
1 tk. őrölt kávé
1 csomag sütőpor
csipet só

kevés zsír/vaj és liszt a forma kikenéséhez

A krémhez:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 ek. holland kakaópor
0,5 l tej (2,8%-os)
1 ek. étkezési keményítő 
2 ek. liszt

A díszítéshez:
tortadara, csokoládé-forgács vagy tört kakaóbab
 
  1. Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. A sütés módja alul-felül sütés.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Egy tálban kikeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot.
  4. A tortaformát kikenjük zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát, vagy csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. (A sütési idő változhat más-más sütőnél. Inkább többször ellenőrizzük a tésztát.)
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről; és gyakori keverés mellett -hogy ne legyen csomós- kihűtjük.
  6. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat -ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém-, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót és alaposan kikeverjük.
  7. A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük.
  8. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie.
  9. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a megmaradt krémmel bevonjuk a tortát.
  10. Csokoládé-forgáccsal, tortadarával vagy tört kakaóbabbal díszítjük.
  11. Legalább 12 órát hűtőben -vagy hideg kamrában- pihentetjük, ezután szeleteljük. 















Hát hiába, ez a torta nekem "A torta". :D Idén (2016.09.) ismét lencsevégre került. :) Párom szülinapjára készült s most volt ideje újra modellt állni. :D







...és egy korábbi fotógarnitúrából... :)
Több oka is van annak, hogy új képek kerültek fel ehhez a tortához. :)
A csipketerítő, amit Anyutól kaptam és még a Messzemama készítette; és az új tányérok, amiket Macskanyelvtől kaptam az első igazi "együtt-sütizés" alkalmából. ♥ (2014.09.) 

12 megjegyzés:

  1. Hú de nagyon jól néz ki :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, kedves vagy! :) Én nagyon szeretem... a legkedvesebb süteményem. ;)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Ó! Nahát! Ennek nagyon örülök! ...és azt hiszem nem csak én...:) Köszönöm, hogy megírtad! Remélem nektek is ízleni fog! Békés ünnepeket kívánok!

      Törlés
  4. Ágikám, most nagyon meg vagyok ám hatódva! Jól esik, hogy Messze Mama tortája épp a tőlem kapott tányéron csücsül. Nagyon jól mutatnak így hárman, azzal a szépséges terítővel együtt. :) Most már mindig eszembe jut erről a tortáról az első közös délutánunk. Nagyon jó volt együtt lenni. ♥ ♥ ♥ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! De jó! :) Úgy örülök! Bizony jól mutatnak ám! Mikor megláttam a tányérokat, tudtam, hogy ez a torta lesz az első, amivel felavatom őket. :) Olyan jó volt, hogy végre nem csak fénypostával küldött sütit ehettünk együtt. ;) ♥

      Törlés
  5. Bocsánat, tényleg őrölt kávét kell tenni a tésztába?
    Mármint ez nem instant kávé, hanem tényleg rendes őrölt kávé, ugye?
    Egyébként nagyon meggyőző a recept, gratulálok, én tuti megsütöm! :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :D
      Igen, tényleg rendes őrölt kávé kell bele. :)
      Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm!
      Örülök, hogy elkészíted! Remélem Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  6. Elkészítettem és ez a torta valami isteni!! Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad ezt a kincset!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! De jó! Nagyon örülök, hogy elkészítetted! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! ♥

      Törlés
  7. Gyönyörű az új köntösbe burkolózott torta! Ez az üde kék és csöppnyi vízzöld nagyon jól áll neki, sőt a kékeknek/zöldeknek és jól áll a torta. :D Szép ez, akármilyen tányéron tálalod. ;) Kérek szépen egy jó nagy szeletet belőle, mert nem lehet elégszer tesztelni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! ♥ Örülök, hogy tetszenek az új fotók. :)
      Máris indítom a kóstolót, de nyisd jó nagyra az ablakot, mert nem egy szelet érkezik. ;) ...csak hogy minél többször lehessen tesztelni... :D

      Törlés