Na ezért a süteményért akármekkora kánikulában hajlandó vagyok/leszek bekapcsolni a sütőt. :D Nagy kedvenc lett nálunk. :) A "piskóta" szaftos és puha, a citrom klasszul kiemeli a málna zamatát és a tetején a ropogós morzsa... ♥ Ha valami csoda folytán több napot kibírna, még akkor is puha marad a tésztája. Igaz, akkorra a morzsa is kissé megpuhul a tetején, de ez mit sem változtat azon, hogy nagyon finom. :) Ez utóbbi -mármint, hogy több napig puha marad- tesztelve, mivel a nagy kánikulában persze a süti sem fogy olyan sebességgel. :D A recept eredetijét itt találjátok. Én csak nagyon-nagyon picit módosítottam rajta. :)
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
11,5 dkg vaj (szoba-hőmérsékletű)
20 dkg cukor
2 nagy tojás
22,5 dkg tejföl
27 dkg sima liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1/3 kk. só
2 nagy citrom leve
1 citrom reszelt héja
35 dkg málna (lehet fagyasztott is)
kevés vaj és zsemlemorzsa a formához
A morzsához:
11,5 dkg vaj (szoba-hőmérsékletű)
10 dkg cukor
13,5 dkg sima liszt
1/2 citrom reszelt héja
- A tésztához a vajat a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és alaposan elkeverjük.
- Egy tálkában elvegyítjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd a vajas keverékhez adjuk és simára dolgozzuk a tésztát. Végül hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat és az egészet jól átkeverjük.
- A tésztát vajazott, morzsával hintett formába öntjük és szépen elegyengetjük.
- A tetejére szórjuk a málnát.
- A morzsás réteghez a vajat a liszttel, a cukorral és a citromhéjjal elmorzsoljuk, majd a málna tetején egyenletesen elosztjuk.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben ~55 perc alatt -tűpróbával ellenőrizzük- készre sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Mostanában elég sűrűn készítek ilyen, vagy ehhez hasonló fogást ebédre. :) Könnyű, jó fűszeres és gyorsan elkészül. Leszámítva a chutney főzési idejét, de azt előre is elkészíthetjük egy hűvösebb estén. ;) Szeretem az indiai konyhát és ez az étel az egyik nagy kedvencem. Már érik a kertben a paradicsom, úgyhogy fel is avattam a második szedést ehhez a chutney-hoz. (Az elsőt megettük frissen. :D) Remélem szép lesz az idei termés és akkor télire is készülhet ebből a finomságból. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb cukkini
1 nagy burgonya
1 nagy vöröshagyma
2 ek. garam masala
1 ek. kurkuma
só
10 dkg liszt
kevés víz
A paradicsom chutney-hoz (6 személyre is elegendő lehet):
50 dkg friss paradicsom
5 gerezd fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
1 lilahagyma
2 ek. olívaolaj
2 tk. garam masala
1 ek. chilipehely (elhagyható)
1 tk. fehérborecet
25 dkg cukor
só
- A paradicsom chutney-hoz, apró kockákra vágjuk a paradicsomot. A hagymát, fokhagymát és gyömbért késes aprítóban finomra dolgozzuk.
- Serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítünk. Rátesszük a paradicsomot és kevergetve addig sütjük, míg a leve elpárolog. Paradicsomtól függően ez ~15-25 perc. Félre tesszük.
- A maradék olívaolajat felhevítjük és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd a fűszereket, az ecetet. Jól átkeverjük, 1-2 percig együtt pároljuk.
- Végül hozzáadjuk a cukrot és kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad és a chutney kissé besűrűsödik.
- A pakorához a cukkinit és burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát félbe vágjuk, majd vékonyra szeljük. A zöldségeket tálba tesszük, fűszerezzük és alaposan elkeverjük a hozzáadott liszttel. Ha kissé száraznak érezzük a keveréket 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá.
- A masszából kézzel kis halmokat adagolunk közepesen forró olajba, majd minden oldalukon aranybarnára sütjük. Frissen tálaljuk, paradicsom chutney-t és salátákat kínálunk mellé.




Az igazság az, hogy némiképp elkéstem ezzel a recepttel. Történt ugyanis, hogy ráfelejtettem. :D Mégis muszáj megmutatnom, mert nagyon finom volt. A rebarbara szezonnak már vége, de hátha valakinek megtetszik a recept. ;) Ezek a sorok itt kb. egy hónapja íródtak:
Nemrégiben vettünk egy "csokor" rebarbarát. Nem igazán volt vele konkrét tervem, csak nagyon ráörültem, hogy volt a zöldségesnél. :) Néhány napig a hűtő aljában pihent, de nem akartam tovább váratni. Először kompótot szerettem volna belőle készíteni, végül mégis sütemény lett. :D A vanília és méz klasszul kiegészítették a rebarbara fanyarkás ízét. Gyorsan elfogyott. :)
Hozzávalók egy 30x11x4 cm-es sütőformához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
csipet só
1 kávéskanál őrölt gyömbér
A töltelékhez:
50 dkg rebarbara tisztítva
4 ek. porcukor
2 csapott ek. étkezési keményítő
1 kk. őrölt vanília
2 ek. méz
2 ek. zsemlemorzsa
- A töltelékhez a rebarbarát ~2 cm-es darabokra vágjuk, tálba tesszük és elkeverjük a porcukorral, étkezési keményítővel és vaníliával. Állni hagyjuk, míg elkészítjük a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- A tésztához a
lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, gyömbérrel és csipet sóval. Hozzáadjuk a
vajat, elmorzsoljuk, majd a tojássárgájákat hozzáadva összeállítjuk a tésztát.
Lisztezett deszkán ~35x15 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a formába tesszük. Elegyengetjük, a széleket magasabbra igazítjuk.
- Meghintjük a zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a rebarbarát. Megcsorgatjuk a mézzel, majd előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
- A formában hagyjuk langyosra hűlni. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük. Tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot kínálunk mellé.
Tipp: Szerintem a süti rebarbara kompóttal is klasszul működhet, csak jól le kell csepegtetni, hogy ne ázzon el a tészta. :)