Oldalak

2021. július 17.

Kapros-túrós gombóc




 
 
 
 
 
 
 
 
A kapor-túró páros nálam nagy kedvenc akár sósan, akár édesen. Itt most épp utóbbi variációban. :) ...és gombócban, amit szintén nagyon szeretek. Most, hogy icipicit kellemesebb idő van, gondoltam nekilátok. Egy könnyű leves után második fogásként, de akár desszertként is megállja a helyét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
1 kg burgonya (tisztítva)
20 dkg sima liszt
1 tojás
2 ek. zsír
1/4 kávéskanál só 

A töltelékhez:
35 dkg túró
2 ek. tejföl
1 csokor kapor
3 ek. cukor
1 ek. búzadara
1 ek. citromlé
fél citrom reszelt héja
 
A forgatáshoz:
zsír
zsemlemorzsa
 
A tálaláshoz:
porcukor és tejföl egy kevés porcukorral és citromlével kikeverve

  1. A töltelékhez a finomra vágott kaprot a többi hozzávalóval alaposan elvegyítjük és néhány órát hűtőben pihentetjük. 
  2. A tésztához a burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. 
  3. A burgonyát áttörjük és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  4. Lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, majd 24 egyforma részre osztjuk. A tésztarészeket kissé meggömbölyítjük, majd kézzel kerek formára lapítjuk. 
  5. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, majd gombócokká formáljuk. 
  6. Adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Picit főzzük még, majd lecsepegtetjük és a forró zsemlemorzsára szedjük. Óvatosan, rázogatva átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja. 
  7. Frissen, porcukorral hintve, ízesített tejföllel kínáljuk.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tipp: Én a zsemlemorzsát több részletben pirítom, vagy, ha nem akarok annyiszor nekilátni, akkor egyszerre félkészre pirítom, majd később adagonként -míg egy-egy adag gombóc fő- készre pirítom. Így a végére nem kozmál oda a morzsa. :) 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése