Oldalak

2021. február 11.

Édes káposztás kelt rétes








 
 
 
A káposztás tészta gyerekkorom óta az egyik legnagyobb kedvencem. Ez is egy olyan étel, amit sokféleképpen készítenek és fogyasztanak. Mi édesen és borssal. :) Elég nagy dilemmában voltam, mert adott volt egy szép fej káposzta, ami már régóta a kamrában árválkodott és gondoltam csinálok egy jó kis káposztás tésztát, de kelt tésztát is szívesen sütöttem volna. :D ...és akkor jött a szikra és kikerekedett belőle ez a káposztás rétes. :)



 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy ~20x32x6 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só
 
A töltelékhez:
1,5 kg fejes káposzta
1 tk. só
1 ek. zsír
4 ek. cukor
frissen őrölt fekete bors
 

  1. A töltelékhez a káposztát megtisztítjuk, ~4 cm-es cikkekre vágjuk és vékony csíkokra szeljük. Lesózzuk, átforgatjuk és legalább 30 percet pihentetjük. 
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt és megkaramellizáljuk rajta a cukrot. Rátesszük a levétől alaposan kinyomkodott káposztát és gyakori keverés mellett addig dinszteljük, míg megpuhul. Frissen őrölt borssal ízesítjük, hűlni hagyjuk. 
  3. A tésztához a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát félbe osztjuk, ezeket cipóvá formázzuk és ~30 percet pihentetjük. A sütőt közben előmelegítjük 185°C-ra. 
  5.  Pihentetés után a cipókat lisztezett deszkán egyenként 30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a káposztát. Nem túl szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük. 
  6. Előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin januári számában is. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése