Oldalak

2021. január 19.

Csőben sült endívia




 
 
 
 
 
 
 
Először akkor ettünk endíviát, mikor sok-sok évvel ezelőtt Apu hozott Hollandiából. A "fura" zöldség mellé persze receptet is járt. :) Emlékszem, kicsit tartottam tőle, mert Apu mondta -miközben tüsténkedett a konyhában-, hogy az endíviának egy kicsit kesernyés íze lehet.  Persze győzött a kíváncsiság. ...és milyen jól tette, mert azóta is nagyon szeretem. Főleg így elkészítve. Így hát nosztalgiáztam kicsit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
4 endívia
1 csipet só
4-8 szelet füstölt bacon szalonna
 
A besamel mártáshoz:
1 ek. vaj
4 ek. sima liszt
5 dl langyos tej
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt bors
 
A tetejére:
reszelt sajt

  1. Az endíviát megtisztítjuk ha szükséges és enyhén sós, forrásban lévő vízben néhány perc alatt félpuhára főzzük. 
  2. Alaposan lecsepegtetjük, majd mindegyiket hosszában félbe vágjuk. Egyesével betekerjük bacon szalonnával és egy tűzálló tálba sorakoztatjuk. 
  3. A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadva, világos rántást készítünk. Fokozatosan felöntjük a tejjel, ízesítjük a fűszerekkel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. 
  4. Az endíviára öntjük a besamel mártást, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére és 200°C-ra előmelegített sütőben ~10-15 perc alatt készre sütjük. 
  5. Sültek mellé köretként, vagy főételként burgonyapürével, párolt rizzsel körítve tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin januári számában is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése