Oldalak

2020. június 28.

Meggyes-mákos kelt rétes









Nagyon szeretem a kelt rétest. :) A meggyet és a mákot úgyszintén. :D A meggy és a mák is jól kijönnek egymással, pláne egy finom kelt tésztával. Kézenfekvő volt hát, hogy a "saját" meggy végéből - ami igazából Anyuéké-, készüljön valami ilyesfajta sütemény. Levesek után második fogásként, vagy délutáni teához, de akár vacsorára is elkészíthetjük. 











Hozzávalók egy ~20x32x6 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só

A töltelékhez:
15 dkg mák
8 dkg cukor
30 dkg meggy (magozva)
2 ek. cukor
~1 dl víz
1 púpozott tk. étkezési keményítő

  1. A töltelékhez a mákot a 8 dkg cukorral megdaráljuk.
  2. A meggyet a 2 evőkanál cukorral kis lábasban felfőzzük, majd a vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  3. A tésztához a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
  4. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát félbe osztjuk, ezeket cipóvá formázzuk és ~30 percet pihentetjük.
  6. A sütőt közben előmelegítjük 185°C-ra. 
  7. Pihentetés után a cipókat lisztezett deszkán egyenként 30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk.
  8. Elosztjuk rajtuk a mákos, majd a meggyes tölteléket. Nem túl szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
  9. Előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral hintve tálaljuk.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése