Oldalak

2019. december 15.

Narancsos-almás pite









Egyszerű, de nagyon finom. Igazi karácsonyi reggeli. :) Vagy uzsonna. Esetleg egy tartalmas leves után második fogás is lehet az ünnepek között. Vagy bármikor máskor. :D Az alma és a narancs a fűszerek és a roppanós tészta nagyon klasszak együtt.









Hozzávalók 4 pitéhez:
1 csomag leveles tészta (4x125 g-os)
2 közepes alma (kb. 30 dkg)
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
1 ek. cukor
5 dkg kandírozott narancshéjkocka
1 tk. étkezési keményítő
4 ek. víz

Továbbá:
1 tojássárgája
porcukor

  1. A töltelékhez az almát félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd apró kockákra vágjuk. Kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, a fűszereket és két evőkanálnyi vizet. Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk. 
  2. A maradék vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele a tölteléket. Langyosra hűtjük. 
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A szobahőmérsékleten kiolvasztott tésztalapokat lisztezett deszkára tesszük, egyenként kissé kinyújtjuk, majd a pitekészítővel kiszúrjuk és megmintázzuk. (Egy lapból egy pite készül.) 
  4. A pitékhez a teli tésztakört a pitekészítő aljába tesszük. Szélét körben lekenjük tojássárgájával, majd belehalmozzuk a töltelék negyedét. Ráhelyezünk egy rácsozott tésztakört, majd "megformázzuk". 
  5. A pitéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin decemberi számában is. :)
 

2 megjegyzés: