Egyszerű, de nagyon finom. Igazi karácsonyi reggeli. :) Vagy uzsonna. Esetleg egy tartalmas leves után második fogás is lehet az ünnepek között. Vagy bármikor máskor. :D Az alma és a narancs a fűszerek és a roppanós tészta nagyon klasszak együtt.
Hozzávalók 4 pitéhez:
1 csomag leveles tészta (4x125 g-os)
2 közepes alma (kb. 30 dkg)
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
1 ek. cukor
5 dkg kandírozott narancshéjkocka
1 tk. étkezési keményítő
4 ek. víz
Továbbá:
1 tojássárgája
porcukor
- A töltelékhez az almát félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd apró kockákra vágjuk. Kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, a fűszereket és két evőkanálnyi vizet. Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk.
- A maradék vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele a tölteléket. Langyosra hűtjük.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A szobahőmérsékleten kiolvasztott tésztalapokat lisztezett deszkára tesszük, egyenként kissé kinyújtjuk, majd a pitekészítővel kiszúrjuk és megmintázzuk. (Egy lapból egy pite készül.)
- A pitékhez a teli tésztakört a pitekészítő aljába tesszük. Szélét körben lekenjük tojássárgájával, majd belehalmozzuk a töltelék negyedét. Ráhelyezünk egy rácsozott tésztakört, majd "megformázzuk".
- A pitéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Egy ilyen pite nekem bármikor jöhet. :)
VálaszTörlésEzzel én is így vagyok. :D Olyan jó karácsony-ízű. :)
Törlés