Oldalak

2019. december 22.

Lekváros-mézes puszedli









Kiskoromban nagyon szerettem a mézes puszedlit. A "simát", a lekvárral töltöttet, a cukormázasat, a csokoládébevonatosat... Egyszóval mindet. :) Igaz, ami igaz, már jó rég nem ettem. Boltit vettem néhány éve, és hát nem olyan volt, mint amire emlékeztem. A puszedli ehetnék alább is hagyott jó időre. Ám most, karácsony előtt, hogy Csemetével mézeskalácsházat építettünk, eszembe jutott, miért is ne lehetne ebből a tésztából puszedlit gyártani. :) Így is lett. A tésztába került egy kis citromhéj és a szomszéd néni szilvalekvárja. Nem akartam sem cukormázat, sem csokibevonatot készíteni, ezért csak egy kis porcukor került a puha puszedlik tetejére. :) Délutáni teához, vendégvárónak, de akár karácsonyi reggelinek is nagyon finom. A karácsonyra készült sütemények közül ez lett Csemete egyik kedvence. :)









Hozzávalók ~65-70 db-hoz:
A tésztához:
51 dkg sima liszt
10 dkg porcukor
12 g szódabikarbóna
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 
1 citrom reszelt héja
2 nagy tojás
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj

A töltéshez:
szilvalekvár

A tálaláshoz:
porcukor

  1. A tésztához a mézet és vajat kis lábosban, takarék lángon összemelegítjük. Félre tesszük, langyosra hűtjük.
  2. A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket, citromhéjat tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A lisztes keverék közepébe ütjük a tojásokat, majd a langyos mézes keveréket hozzáadva összedolgozzuk a tésztát. Zárható dobozban legalább egy éjszakát pihentetjük.
  3. Másnap a tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, ~3 mm vastagra nyújtjuk és egy 6 cm átmérőjű kör formával kiszaggatjuk.
  4. A tésztakörök közepére egy-egy jó kávéskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A tészta szélét összedolgozzuk úgy, hogy közben gömböt formálunk belőle.
  5. A gömböket sütőpapírral fedett tepsire rendezzük legalább 2 cm-re egymástól, mert sütés közben alaposan megnőnek. Kissé ellapítjuk, így kialakítva a puszedliformát. 
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben ~12-14 perc alatt készre sütjük. Minden sütő más és más, inkább többször ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, vagy túlsüljön a tészta.
  7. A kisült puszedlit rácsra szedjük, kihűtjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése