Ezer éve szerettem volna ilyen klassz kelesztőkosarat, amitől a cipó szép mintát és formát kap. :) És végre, végre kipróbálhattam! :) Igazán mutatós, kis kenyérkéket lehet benne keleszteni. Érdemes próbálkozni, kísérletezni... Azt hiszem nemsokára egy új kovászt is életre keltek. ;)
Hozzávalók egy ~65 dkg-os cipóhoz:
25 dkg világos rozsliszt
15 dkg sima liszt
1 nagy marék durvára darált dió
1 tk. só
0,5 dl langyos víz
2 dl szőlőlé
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 ek. olaj
- Az élesztőt a langyos vízben a cukorral és 1 teáskanálnyi liszttel felfuttatjuk.
- A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel 4-5 perc alatt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, cipóvá formázzuk és liszttel kihintett kelesztőkosárba tesszük úgy, hogy a kenyér teteje kerüljön a tál aljába.
- Fóliazsákba húzva további 1 órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt -a tepsivel együtt- 225°C-ra.
- A megkelt tésztát óvatosan a forró, lisztezett, vagy sütőpapírral fedett tepsire fordítjuk és betoljuk a sütőbe.
- 10 perc után a hőmérsékletet 200°C-ra állítjuk és 45-50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük októberi számában is. :)
Ó, de szép ez a kenyér! :) Az összetevőket elolvasva, tuti finom is. Bizony én is sokszor megcsodáltam már azt a bizonyos kelesztőkosarat. ;)
VálaszTörlésKöszönöm! ♥ Biza az volt. :)
TörlésA kosárka pedig tényleg csuda klassz. ;)