A bombolone egy olasz fánkféleség, ami a formájáról kapta nevét. Ennek is számtalan variációja ismert. Van belőle kicsi és nagy, töltött és töltetlen, gyümölcsös és burgonyás tésztából készült és még sorolhatnám. :) A lényeg, hogy fánk! :D Ami nálam azt jelenti, hogy bármikor jöhet. Természetesen farsangkor az ember lánya gyakrabban készít efféle finomságot, de én akár a nyári kánikulában is simán nekiállok, ha épp "fánkehetnékem" támad. ...azért persze ilyen időben sokkal kellemesebb. ;) Egy bögre tea, vagy kávé mellé finom ebéd utáni desszert lehet.
Hozzávalók ~80 db-hoz:
45 dkg sima liszt
1,8 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1/2 kk. só
5,5 dkg lágy vaj
12 dkg cukor
2 tojás
A forgatáshoz:
vaníliás cukor
A töltéshez:
dzsem vagy lekvár
- Az élesztőből a tejjel és 15 dkg liszttel gyors kovászt készítünk. Langyos helyen ~1 órát pihentetjük.
- A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd a tojásokat egyenként hozzáadva simára keverjük.
- A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a kovászt, a cukros keveréket és sima tésztává dagasztjuk.
- Kivajazott tálba téve, letakarva 1 órát kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkán ~1,5 cm vastagra nyújtjuk és 2,5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. (A leeső részeket újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.)
- A fánkot letakarva 1 órát pihentetjük, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, majd még forrón megforgatjuk vaníliás cukorban.
- A lekvárt vékony csővel felszerelt habzsákba kanalazzuk és a fánkokat óvatosan megszúrva, azokat kevés lekvárral megtöltjük.
Tipp: Én most meggydzsemet használtam, amit előzőleg botmixerrel kicsit átdolgoztam, hogy adagolható legyen. Igazából bármilyen dzsem, vagy lekvár tökéletes a töltéshez, a lényeg, hogy ne legyen túl sűrű, vagy darabos. Aki pedig úgy szereti, bátran készítsen hozzá vaníliás, vagy csokoládés tölteléket. :)
Hű, azt hittem, gombóccá kell formálni, nem kiszúróval készült.
VálaszTörlésNagyon gusztusos!
:) Köszönöm! Bevallom, első ránézésre én is, meg is lepődtem, mikor több receptnél is azt olvastam, hogy ki kell szaggatni a tésztát. ;)
TörlésNagyon guszta golyóbisokat sütöttél. :) Én is szemezek már vele egy ideje, de még nem próbáltam ki. Szívesen megkóstolnám a te bombolonéidat. :) Kaphatok mellé olyan szép bordó színű gyümiszószt is, ami szerényen megbújik ott a háttérben? :D *.*
VálaszTörlés:) Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
TörlésMáris indítok egy nagy tállal (mert ilyen szépen nézel) és persze "meggyszószt" is csomagolok mellé. ...fölé pedig ernyőt szerelek, nehogy megázzon, míg odaér. ;)