Oldalak

2017. december 8.

French toast - Édes bundás kenyér karamellszósszal









Őszintén szólva, rég birizgálta már a fantáziámat az édes bundás kenyér, de csak most jutottam el odáig, hogy egy "rendes" receptet is keressek hozzá. :D Történt ugyanis, hogy néhány napja, mikor kenyeret kellett volna sütnöm, kitaláltam, hogy inkább hamburgerzsemléket készítek. De valahogy nem volt kedvem most a gömbölygetéshez, így aztán úgy, ahogy volt, a tésztát betettem egy kenyérsütő formába és egyben kisütöttem. :D Később aztán pont olyan ételeket főztem, amihez nem igazán kellett kenyér, így a fele megmaradt. Nem akartam már tovább tartogatni, ezért gondoltam, bundás kenyér lesz belőle. De a tésztája olyan jó édeskés, akár egy kalács, ezért is kerestem hozzá receptet. A karamell pedig mostanság nagy kedvenc, ezért most az készült hozzá. Igen laktató, ezért nem csak ráérős reggelire lehet jó választás, de egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. :)









Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet szendvicskenyér vagy kalács
5 tojás
2,5 dl tejszín
1 kk. őrölt vanília
1 csipet só

A karamellhez:
25 dkg cukor
0,8 dl víz
8,5 dkg vaj
1,8 dl tejszín
1 csipet só

A sütéshez:
4 ek. olaj
4 ek. vaj


  1. A karamellhez lábasba mérjük a cukrot. Ráöntjük a vizet és kevergetés nélkül, kis/közepes lángon gyöngyözve forraljuk, míg a cukor karamellizálódni kezd. (Ez nekem ~30 perc volt, de lehet, hogy túl óvatos voltam. :))
  2. Mikor a szirupnak karamell színe és illata van, lehúzzuk a tűzről és beledolgozzuk a vajat. A tűzre visszatéve óvatosan belecsorgatjuk a tejszínt, ízesítjük sóval és felforraljuk. (Óvatosan, a forró karamell veszélyes tud lenni!) A tűzről levéve kis kancsóba öntjük.
  3. Az édes bundás kenyérhez a tojást elhabarjuk a tejszínnel, ízesítjük vaníliával és sóval, majd egy nagyobb, lapos edénybe -tepsibe- öntjük, amiben az összes kenyérszelet kényelmesen elfér. Oldalanként ~2 percig "áztatjuk" őket a tojásos keverékben, így mindet magukba szívják.
  4. Egy nagy serpenyőben-amiben 4 szelet kenyér elfér- felhevítünk 2-2 evőkanálnyi vajat és olajat, majd a kenyerek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd kisütjük a második adagot is.
  5. Az édes bundás kenyeret melegen tálaljuk, karamellszószt kínálunk mellé.














A karamell jó nagy adag -4 dl-, így bőven marad belőle desszertekhez, vagy egy finom habos kávéhoz. ;)

2 megjegyzés:

  1. Imádom a bundás kenyeret, sőt a bundás kalácsot még jobban. És mivel a te kenyered édeskés, biztos szeretném. Ezzel a finom szósszal főleg. :) Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez csak természetes! Már indítom is a kóstolót, extra adag karamellszósszal. :)

      Törlés