Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
5 dkg holland kakaópor
30 dkg porcukor
4 tojás
12 ek. hideg víz
1 csomag (12g) sütőpor
1 csipet só
A meggyes töltelékhez:
45 dkg meggy (befőttből, magozva)
3 dl a meggybefőtt levéből
3 tk. étkezési keményítő
A tejszínkrémhez:
7 dl tejszín
3 ek. porcukor
1 1/2 csomag zselatinpor (összesen 15g)
A tetejére:
5 dkg étcsokoládéforgács
- A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájához adjuk a sóval, kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a fehérjehabot.
- Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát. Elegyengetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A hőmérsékletet 10 perc után 190 °C-ra mérsékeljük és további ~40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha túlságosan pirulna a teteje, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
- Míg a tészta hűl, elkészítjük a meggyes tölteléket. Kis lábasban felforralunk 2,5 dl meggylevet. A maradékban kikeverjük az étkezési keményítőt. A gyümölcsöt is a lábasba tesszük, majd az egészet besűrítjük a keményítős keverékkel. Hűlni hagyjuk.
- 6,5 dl tejszínt a porcukorral habbá verünk. A maradék tejszínben elkeverjük a zselatinport, majd óvatosan meglangyosítjuk, hogy az teljesen feloldódjon. A tejszínhabhoz csorgatjuk és alaposan elkeverjük.
- A tésztát lapjában három részre vágjuk. Az alsó lapon elosztjuk a meggyes töltelék felét, majd bevonjuk a tejszínkrém egyharmadával. Ráhelyezzük a középső tésztalapot. A meggyes töltelék másik felét rákanalazzuk, majd jön újabb egyharmad tejszínkrém. Befedjük a harmadik tésztalappal, majd a tortát bevonjuk a maradék tejszínkrémmel. Csokoládéforgáccsal díszítjük és egy éjszakára hűtőben pihentetjük.
Igazából én kicsit elszámoltam a tejszínkrémet és kicsit több került a tortába. :D Ezért lemaradt a tetejéről a jellegzetes díszítés; a kis tejszínhabrózsák, közepükön meggyszemekkel. Ha hagyományos kinézetű Feketeerdő tortát szeretnénk, akkor bánjunk csínján a habbal, hogy jusson belőle díszíteni is. :D
Ó, de szép! ♥ Igazi szülinapi torta! :) Én egyáltalán nem hiányolom a tetejéről a jellegzetes habos-meggyes díszítést, mert ez egyrészt így lett Ágis és egyedi, másrészt aki olyan ügyetlen a habrózsa készítés terén, mint én, az is bátran nekifoghat. :D Micsoda szerencse, hogy a Nagymami tésztájára mindig lehet számítani a konyhai malőrök esetén.
VálaszTörlésItt is nagyon boldog szülinapot kívánok! ♥ ...és tartom a tesótányéromat egy szelet süti reményében. :)
Köszönöm! ♥
Törlés:D ...hát, menet közben már éreztem, hogy "kevés" a hab, de én is úgy voltam vele, hogy miért ne lehetne ez a torta egy kicsit más, mint a többi. ;) ...és így a tésztával egy kicsit Nagymami tortája is benne van. :D
Köszönöm itt is a jókívánságot! ♥
Jó, hogy tartod a tányérod, mert már itt vártak a szeletek. ;)
De jó nekem, finom sütikét ehetek vacsira! :) Köszönöm! ♥
Törlés