Egy könnyű citromos sütemény. Nagyon citromos. :) Régóta ott csücsül a kamrában a citromdzsem, kis üvegekbe zárva, arra várva, hogy valamihez felhasználjam. Persze palacsintába, vagy vajas kenyérrel is nagyon finom, de most ebbe a sütibe került belőle. A hűtőben pedig ott várt egy doboz mascarpone. Nem is volt kérdés, hogy ez lesz a "hab a tortán". ...vagyis süteményen. :) Nálunk nagyon gyorsan elfogyott, lesz még máskor is. A tészta alapreceptje a kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből van, némileg átalakítva.
Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőformához:
A tésztához:
18 dkg sima liszt
15 dkg cukor
7 dkg vaj
2 tojás
4 ek. citromdzsem
1 tk. sütőpor
csipet só
A krémhez:
25 dkg mascarpone
3 ek. tejföl
3 ek. porcukor
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
kandírozott citromhéj
- A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a citromdzsemet és alaposan elvegyítjük. (Ha nagyon darabos a dzsem, botmixerrel kicsit átdolgozzuk.)
- Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, csipet sóval ízesítjük, és összeállítjuk a tésztát.
- A sütőformát kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
- A krémhez a hozzávalókat tálba tesszük és kikeverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A kihűlt tészta tetejét bevonjuk a citromos krémmel, majd kandírozott citromhéjjal díszítjük. Tetszés szerint szeleteljük.
De jó legeltetni a szemem ezen a guszta, adventi hangulatú sütin! :) De ugye azért nem csak a szemem lakik jól, és küldesz egy kis kóstolót? :)
VálaszTörlésKöszi! Örülök, ha tetszik! Kicsit megkésve, de kárpótlásul dupla adag süti indul. :)
TörlésHa a késés mindig kétszeres adag sütit jelent, akkor légyszi ne kapkodd el soha a kóstoló küldését. :D
Törlés:D Bízd ide! ;)
Törlés