Oldalak

2016. december 1.

Fasírt









Az egyik nagy kedvencem. Otthon a fiúk kedvéért többször készült gombócnak, mint egyben sütve, de így is, úgy is nagyon finom. Emlékszem, mikor Apu indult ki Hollandiába, és a nagy családi nyaralások előtt Anyu mindig sütött fasírtot, mert nagyon klassz utazós eledel. Hidegen is pont olyan finom, mint frissen sütve. Nem is kell hozzá más, csak egy kis friss kenyér, néhány szelet paradicsompaprika és már meg is van az uzsonna. :) Persze főételnek is sokszor készült és készül nálunk is. Főzelékkel, salátával, krumplipürével... mindenhogy, csak fasírt legyen. ;)











Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg darált sertéshús (esetleg csirke, pulyka, amit szeretünk)
2 tojás
2 nagy szelet szikkadt kenyér (héj nélkül)
3 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika (kápia, paradicsompaprika)
kis csokor petrezselyem

bors
őrölt pirospaprika
zsemlemorzsa (igény szerint)

Továbbá:
zsemlemorzsa a forgatáshoz


  1. A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk.
  2. A paprikát nagyon apró kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.
  3. Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, majd a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk.
  4. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele.
  5. A kész masszából 16-24 gombócot formázunk, amit kissé ellapítunk és zsemlemorzsába forgatunk.
  6. Közepesen forró olajban néha átforgatva készre sütjük a fasírtot. 
  7. Főzelékkel, burgonyapürével, salátával, vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk








Tipp: A fasírtot sütőben is elkészíthetjük. Ez esetben egy tűzálló tálat kiolajozunk, majd téglatestet formázunk a masszából (kb. 30x15x5-6 cm). A fasírt tetejét is megkenjük olajjal. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá szorosan a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla). 180°C-os sütőben kb. 1 órát sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 20 percig sütjük, míg a külseje szépen megpirul.

2 megjegyzés:

  1. Hű, de rég sütöttem ilyen igazi, klasszikus fasírtot! meg is kívántam, mert a tiéd bizony éppen olyan, ahogyan én szeretem. :) Kaphatok belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát nem megkéstem itt is? Na jó, ez most már olyan mértékű csúszás, hogy ezért már tripla adag jár! :D Máris indítom!

      Törlés