Oldalak

2014. november 5.

Lábasban sült cipó









Nagyon szerettem volna kipróbálni, hogy milyen is lábasban kenyeret sütni. Vaslábasom nem lévén, gondoltam "felavatom" az egyik régi zománcos lábast, amit még anno Anyutól kaptam az otthoni készletből. Igazából két nagyobb és egy kicsi lábas lett az első "saját" konyhánk első három lakója. :) Jó kis régimódi virágos zománcos lábasok. Mióta az eszemet tudom, emlékszem rájuk. Nálunk nagyjából 10 éve aktív résztvevői a mindennapi főzéseknek. Igaz, az egyikből már javarészt kikopott a zománc, de ezért is gondoltam, hogy kipróbálom, tudunk-e kenyeret sütni. Tésztának a jól bevált gyökérkenyeret választottam, annak is a legegyszerűbb variációját. Azt hiszem, a végeredmény magáért beszél(t). ...na nem sokáig, mert gyorsan elfogyott. :D 

Ez a kenyér éppen jókor készült, mert Okkinál, az Abroszra való blog írójánál van a VKF! staféta, aki a 67. forduló háziasszonya. A forduló témája pedig: 

A kelt tészta ezer arca

Nagyon szeretem a kelt tésztát. Legyen az édes, vagy sós, töltött, vagy "üres", kicsi, nagy, kerek, szögletes... bármilyen. :D Mind közül szívem csücske ez a cipó. :)





 



Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt BL80
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1-1,5 tk. só
4 ek. olívaolaj



  1. Langyos vízben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd a felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Fakanállal, vagy kézzel egyneműre keverjük, de dagasztani nem kell. 
  3. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt -benne a lábassal- előmelegítjük 220 °C-ra.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatos mozdulatokkal -minél több levegő maradjon a tésztában- cipóvá formázzuk.
  6. A forró lábast óvatosan kivesszük a sütőből, majd beletesszük a cipót. A tetejét kereszt alakban bevágjuk. Rátesszük a lábasra a fedelét és betesszük a kenyeret a forró sütőbe.
  7. 30 perc sütés után levesszük a fedőt és további ~25-30 perc alatt készre sütjük a cipót. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.














Kiegészítés: A lábas -amiben sütök- 20 cm átmérőjű, 10 cm magas. A fedele nagyjából 3 cm magas.

Tipp: A megkelt tésztát több, kisebb formában is süthetjük. A sütőt a tálakkal együtt melegítjük, a tésztát elosztjuk, megformázzuk, óvatosan a formákba helyezzük és készre sütjük. Ez esetben nem fedjük le a tálakat. A sütési idő 4 tál esetében 35 percre rövidül. :)

24 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kenyérkéd! Sokszor sütöttem egyszer jénaiban próbáltam. Nagyon jó is a kenyered jó lukacsos szellős! Egyszer majd kipróbálom mert nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! :) Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! Nálunk nagyon gyorsan elfogy. ...sajnos. :D Remélem, ha megsütöd, nektek is ízleni fog!

      Törlés
  2. Tökéletes! Nem is csodálom, hogy ez a kedvenced, mert süt róla, hogy nagyon finom. Gyönyörű a bélzete, ropogós a héja, egyszóval külcsín és belbecs egyszerre jellemzi egyszerre. :) Amikor még csak a fotót láttam, pont a gyökérkenyered jutott róla eszembe, erre tessék, abból a tésztából csináltad. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De kedves vagy! Ez a dicséret duplán számít, mert te olyan szép kelt tésztákat készítesz, hogy csak na! :D Igen, a gyökérkenyér. ...hát hiába; nem tudok elszakadni a gyökerektől. :D ;)

      Törlés
    2. Most kicsit pirulok ám, mert az én szememben meg éppen, hogy te vagy a nagy kenyérszakértő. Már rég kovászoltál, amikor én még csak az élesztőnél tartottam. De ettől függetlenül nagyon jól esik, amit írtál, köszönöm. :)
      A gyökérkenyér pedig nagyszerű találmány. ;)

      Törlés
    3. :D Egy számít igazán, hogy mindketten nagyon szeretjük a kelt tésztákat. :) Mert a kelt tészta jó dolog! :D

      Törlés
  3. Csodaszép lett a cipócska! Kívül-belül tökéletes. :)
    Köszönöm, hogy játszol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a lehetőséget! Örülök, hogy tetszik a cipó! :)

      Törlés
  4. Nagyon szépséges, szívesen beleharapnék!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Akkor gyorsan küldök pár szeletet! ;)

      Törlés
  5. szia! Mekkora lábas szükséges a fent szereplő mennyiség megsütéséhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó, de jó, hogy kérded! :) Mindjárt ki is egészítem a leírást. Én egy 20 cm átmérőjű, ~10 cm magas lábast használok, plusz a teteje, ami még nagyjából 3 cm-t ad a magassághoz. :)

      Törlés
    2. Köszönöm! Ha a gyerekek is engedik (az egyik náthás-nyűgös, a másik (állandóan)karonülő), ma megsütöm. Nagyon kíváncsi vagyok!

      Törlés
    3. Ó, jobbulást a gyerkőcnek! :) Neked kitartást, remélem sikerül megsütni a cipót és nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  6. Gyönyörű ez a kenyér, és az új képeken keresztül még jobban tetszik. :) Szereznem kell egy jó lábast (és kéne egy sokkal jobb sütő is). :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Bizony, egy jó öreg lábas roppant hasznos tud lenni. ...ha látnád az enyémet... Már meglehetősen patinás. :D

      Törlés
  7. Egyikfele Bl80 a másik fele teljeskiörlésű liszt is lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Elnézést a késői válaszért.
      Igen, lehet. Bár majd figyelni kell, lehet akkor kicsivel több folyadék kell hozzá.

      Törlés
  8. A leges- leges- legeslegjobb!!!! Majd' egy éve próbálkozom a sütéssel. Többfélét próbáltam már - még robotgépet is vettem, de ez mindent visz... Ezután csak ezt sütöm. Isteni! :D Nekem is van ezeréves zománcos, virágos (sárga) lábasom, amely már csak kedves emlék, de mától ismét feladata van - nagyon jól teljesített!
    Köszönöm szépen a receptet! Örülök, hogy rátaláltam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó, annyira örülök, hogy ennyire megtetszett a cipó és hogy lett vele sikerélmény! :) Én köszönöm a kedves visszajelzést! ...az én lábasom is sárga! :D ♥

      Törlés
  9. Mi történik, ha BL80 helyett BL55 sima fehér lisztet, oliva olaj helyett finomított napraforgó olajat használunk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor! Elnézést, hogy csak most válaszolok. Sima fehér liszttel és napraforgó olajjal is működik a recept. :) Tulajdonképpen annyi történik, hogy állagában nem is annyira, de ízében picit más lesz a kenyér.

      Törlés
    2. Kedves Ági! Köszönöm válaszát. Egy hétvégi házban lakom, a bolttól 10 km-re. Sima lisztből, napraforgó olajból, szárított élesztőből, egyéb alapvető élelmiszerből fel vagyok tankolva. Ez az egyik ok, amiért kérdeztem. A másik az ár. Ha csak-ahogy írja-picit lesz más az íze, akkor megpróbálom az olcsóbb megoldást. Szívélyes üdvözlettel, Tibor.

      Törlés
    3. Kedves Tibor! Bízom benne, hogy ha elkészül, ízleni fog a kenyér. :)

      Törlés