Egyszer egy könyves kirakodóvásárban tettem szert az Egyszerűen jó sorozat - Bab, lencse és társai című hőskölteményére. :D Örültem neki, mert hogy szeretjük a babot, a lencsét és társait. A könyvet lapozgatva már többször megakadt a szemem egy ételen, amit most el is készítettem. A receptet átalakítottam, az itthon fellelhető alapanyagokhoz igazodva. Az eredmény egy kellemesen édeskés, fűszeres, laktató egytálétel. :)
Hozzávalók 4-6 személyre:
25 dkg száraz gyöngybab
15 dkg erdélyi szalonna
1 zöld húsú paprika
1 piros húsú paprika
1 kis chilipaprika
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
3 ek. barna cukor
3 ek. méz
fél citrom leve
1 csokor friss zöld fűszer (majoránna, borsikafű, kakukkfű vegyesen)
2 ek. olívaolaj
só
bors
- A babot előző este átválogatjuk, átmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, fazékba tesszük egy-egy ágacska kakukkfűvel és borsikafűvel, enyhén sózzuk, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és puhára főzzük.
- Míg a bab fő, elkészítjük a zöldséges alapot. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd lepirítjuk rajta a kockákra vágott szalonnát. Mikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a kockákra vágott hagymát, paprikát, felkarikázott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és közepes lángon puhára pároljuk. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
- A paradicsompürében elkeverjük a barna cukrot, mézet és a finomra vágott fűszereket.
- A babot leszűrjük, a zöldséges alaphoz tesszük, hozzáadjuk a fűszeres paradicsommártást, a karikákra vágott chilipaprikát és átkeverjük. Tűzálló tálba öntjük, majd alufóliával lefedve egy órára betesszük az előmelegített sütőbe. Sütés vége előtt ~15 perccel levesszük a fóliát, hogy az étel teteje kicsit átpiruljon.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)
Hello Chris!
VálaszTörlésYou are very kind!
Thank you for your invite! :)
Happy Blogging
Hello!
VálaszTörlésCongratulations!
Welcome to your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
HUNGARY Division # 109
I wish you a great day
friendly
Chris
On the right side (see green) a list of country! By clicking on it you'll see the list of blog this country! And so the ability to communicate and interact with them. Language problem? Use the Google translator!
thank you
I give you badges for your blog http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/02/14090209425712502812494399.jpg
Placing the badge on your blog entitles the status of "VIP"
Our site does not ask for money! The activity is only friendly
Please: Made know the "directory" after your friends HUNGARY
"Unity makes strength"
For other bloggers come and register you are most welcome
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Thank you! :)
TörlésA hozzávalókat elnézve nagyon szeretném ezt az ételt. Gyöngybabot még sosem vettem, de azt hiszem, itt az ideje. :)
VálaszTörlésAddig is, amíg nem veszek, kérhetek kóstolót? :v
De jó! :D Akkor már szedem is gyorsan és küldöm, hogy el ne hűljön! :D
TörlésDe cuki vagy, köszi! Igaz, közben beesteledett, mire ideértem, de vacsira is tökéletes. :)
Törlés:D Jó étvágyat hozzá! ;)
TörlésMilyen jó, hogy a férjem nincs most mellettem. :D Ellenkező esetben már vacsorára el kellene készítenem, nagyon szereti a babos ételeket. Igaz, ez most nekem is kedvemre való, nagyon guszta! :)
VálaszTörlés:D De klassz! Örülök, hogy neked is tetszik! ...és a férjednek is, így látatlanban. Remélem ízleni fog, ha elkészíted! Az eredeti recept konzerv babot ír, azzal aztán tényleg elkészülne vacsorára. ;)
TörlésFincsi lehet! Tetszik ez a recept, Nyuszifül is értékelné :)
VálaszTörlés:) De jó, hogy neked is tetszik! Nálunk nagyon gyorsan elfogyott. ;)
Törlés