Oldalak

2014. november 27.

Fehér csokoládés sütőtöktorta









Korábban is készítettem már sütőtökkel süteményt, de azt hiszem ez a torta örökre felkerült a családi recepttárba. :D Azoknak is jó szívvel ajánlom, akik nem rajonganak a sütőtökért, mivel ebben a süteményben az íze egyáltalán nem tolakodó. :) Páromnak is nagyon ízlett, pedig ő nem szereti a sült tököt. Azt hiszem azóta sem árultam el neki, hogy mi volt a tésztában. ...és nem is lényeges, mert jóízűen befaltuk az egészet. ;)










Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
25 dkg margarin
20 dkg jó minőségű fehér csokoládé
15 dkg barna cukor
3 tojás
csipet só
15 dkg sima liszt

3 ek. búzakorpa
1 csomag sütőpor (12 g)
25 dkg sült tök pürésítve
 
Kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez, 1,5 dl habbá vert tejszín a díszítéshez.


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy hőálló tálba kockázzuk a margarint, beletördeljük a csokoládét, és betesszük olvadni a melegedő sütőbe. Így nem kell külön vízgőz felett végezni az olvasztást.
  3. A cukrot a tojásokkal simára keverjük. Közben a csokoládét kivesszük, átkeverjük, ha még nem olvadt el teljesen, visszatesszük kicsit a sütőbe, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen.
  4. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a búzakorpát, sütőport, a csipet sót.
  5. A csokoládét a margarinnal szép fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk margarinnal, liszttel áthintjük.
  6. A langyos olvasztott csokoládét a tojásokhoz adjuk, simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a pürésített sült tököt. Ne keverjük sokáig, mert tömör lesz a tészta. Elegyengetjük a tortaformában és ~35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszurkálva pár kis morzsa tapad még a tűre. Ne süssük túl, mert kiszárad. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát.
  7. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. A formából kivéve tejszínhabbal díszítjük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)

8 megjegyzés:

  1. Húú Ági, ez nagyon guszta! Imádom a sütőtökös sütiket, úgyhogy ezt tuti kipróbálom majd valamikor! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Évi! :) De jó! Remélem Nektek is ízleni fog! :D

      Törlés
  2. Ez a süti nekem való, mert a sütőtököt csak édességben tudom megenni, és érdekes módon, úgy nagyon ízlik. Ha Párod is meg volt vele elégedve, akkor tuti nekem is lecsúszna simán. Olyan szépek a tejszínhabrózsáid! Tetszik ez a forma, nem olyan megszokott, és ünnepivé varázsolja a tortát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No kérem, hát akkor nincs más hátra, mint gyorsan ablakot nyitni, mert már repítem is a délutáni kávé mellé! :) Örülök, hogy tetszenek a rózsák! Első nekifutásra nálam ilyenek "nyíltak" a tortán. Teszek is egy csokorral a süti mellé. ;)

      Törlés
  3. Nekünk bármikor jöhet sütőtökös desszert, szeretjük, igaz eddig csak fűszerekkel ízesítettem, de a csokis változat is tetszik, nagyon finom lehet. És milyen szépen díszítetted, az amúgy egyszerű sütit teljesen feldobja. :)

    Ja... Tőled kell blogkóstoljak, és nagyon nagy bajba vagyok ..... nem tudok dönteni hogy mit készítsek el. Annyi finomság van, hogy legszívesebben mindent elkészítenék szépen sorjába. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nahát! Ennek nagyon örülök! :) Mármint nem annak, hogy bajban vagy. :D Hanem, hogy tetszik a torta. És annak is, hogy tőlem kóstolsz és hogy tetszenek az ételek a blogon. ...igen, ez egy jó taktika lehet... szépen sorban, végigenni mindet. ;) Bármit is választasz majd, remélem Nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  4. Tökéletes, megsütöttem már legalább ötször, nagyon finom és könnyű. Én díszítésnek 250g mascarponét kevertem ki sütőtökkel, mennyei. Köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Nagyon örülök, hogy ízlik. :) A sütőtökös mascarpone krém finom lehet rajta; én eddig csak kis porcukorral kevertem ki, ha nem tejszínhab volt a "hab a tortán". :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés