Igen... megint egy amolyan nosztalgia-süti. :) Most, hogy itt az advent és az ember lánya gőzerővel készül a karácsonyra eszembe jutott, hogy miért is ne lehetne idén mézeskalács helyett fűszeres keksz. Igazi illatos, "karácsony-ízű" keksz. Egy-két nap pihentetés után kicsit még ropogós, de omlós. Nekem sajna nincsenek igazi Spekulatius kekszformáim, de van nagyon helyes csillagos sütipecsétem, így ezzel készítettem mintát a kekszekre. :) ...bár a sütés végére egy kicsit kihízták a díszítést. :D
A sütipecsétet a Kézműves Kerámia biztosította.
Hozzávalók ~90 db-hoz:
50 dkg sima liszt
25 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
1 dl tej
csipet só
1 tojás a kenéshez
- A tészta hozzávalóit egynemű tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe ~1 órára.
- Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (~3-4 mm), majd tetszőleges formákkal kiszúrjuk. Sütipecséttel mintázzuk. Szúrhatunk rájuk lyukat, hogy majd feldíszíthessük velük a karácsonyfát. :)
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Minden sütit egyesével megkenünk tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- ~15 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket.
Elvileg sokáig eláll, de mi elég gyorsan elkoptattuk. :) Azért
fogakra vigyázni, mert frissen eléggé; hogy is mondjam... ropogós! :D
Csinos kis fémdobozokba rakva akár ajándékba is adhatjuk.
Nagyon helyesek ezek a kis kekszek! Nekem direkt tetszik, hogy nem mézeskalács, hanem inkább linzerszerű. A sütipecsét pedig diszkréten figyel rajta, nem is baj, kihízta a süti a "tetoválást". :D Én is elkapkodnám. ;)
VálaszTörlés:D Ezen most jót derültem! Én nagyon megszerettem ezt a kekszet. Borzasztó egyszerű és a pihentetést leszámítva nagyon gyorsan kész van. Ebből az adagból már csak pár hírmondó maradt, de azokat most küldfénypost! :)
TörlésDe drága vagy! Nyitom is az ablakot. :)
VálaszTörlés