Kéthetente biztos asztalra kerül nálunk egy jó kis tejfölös-gombás hús. ...mert szeretjük. ...nagyon. Most épp galuskával készült, de párolt rizzsel, tésztával, vagy akár burgonyakrokettel is nagyon finom. :) Egyszerű és gyorsan elkészül. Én ezért is szeretem. No meg benne van a két kedvencünk, gomba és tejföl. Hát kell ennél több? :)
Hozzávalók 2 személyre:
A gombás-tejfölös húshoz:
4 szelet hús (sertés, csirke, vagy amit szeretünk)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
4-5 ek. tejföl
1 ek. sima liszt
1 ek. zsír
só
bors
borsikafű
kakukkfű
kevés víz
A galuskához:
3 tojás
sima liszt (amennyit felvesz)
só
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük rajta dinsztelni a finomra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma üveges, rátesszük a vékony csíkokra vágott húst, jól átforgatjuk. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, kakukkfűvel.
- A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd a piruló húshoz adjuk. Az egészet kevergetve addig pirítjuk, míg a gomba leve elfő. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd lehintjük liszttel és jól átforgatjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, egy pici vizet -ha szükséges-, és összeforraljuk.
- A galuskához egy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A tojásokat kikeverjük liszttel, ízesítjük kis sóval, majd a tésztát a forrásban lévő vízbe szaggatjuk és kifőzzük a galuskát.
- Tálaláskor a gombás húst a galuskára szedjük, megszórjuk friss kakukkfűvel és egy kevés petrezselyemmel.
A láboskát a Kézműves Kerámia biztosította. :)
Ó hogy én ezt mennyire szeretem! Nagyon guszta!
VálaszTörlésDe jó, hogy Te is! :) Köszönöm!
TörlésEhh az én hsz-em már megint nem ment el.... :( Akkor újra: imádom a tejfölös husit, be bírnék nyomni egy nagy adaggal nokedlivel együtt, pláne, ha abban a szép pirkó lábosban adod. :) A 3. kép, a fekvő a kedvencem! ;) ...persze mind szuper!
VálaszTörlésEj-ej ez a blogger... :) De most már látom, olvasom és nagyon örülök, hogy tetszik! Akkor a harmadik képen lévő adagot már küldöm is, hogy ne csak a szemed lakjon jól! ;)
TörlésKöszi, ideért! :) Most fogom csak föl, hogy te a nokedlihez nem adsz folyadékot, csak tojásból meg lisztből készíted. Még sosem próbáltam így, de felkeltetted az érdeklődésemet, úgyhogy tesztelem. :)
Törlés:) Pedig itthon nem én vagyok a nagy galuska-mester ám! De megtanultam! Szenzációs vagyok mi? :D Viccet félretéve sokáig nem bírtam eltalálni a jó arányokat. Aztán egy darabig csak párom csinált galuskát... én meg lestem, hogy hogy kell. :D
TörlésEz nekem is kedvencem! Nagyon finom! Imádom!
VálaszTörlés:D Ez nagyon klassz! Egyre nagyobb a "csapat"! :)
Törlés