Oldalak

2013. november 1.

Diós kosárka









Szeretem az őszt... Színes, napsütéses és finomabbnál finomabb gyümölcsökkel tölti meg a kamrát. :) Ilyenkor kezdődik esténként a diótörés. Egyelőre még "csak" annyit pucoltam, amiből kísérletezni lehet, no és persze elkészül egy-egy adag a jól bevált őszi-téli diós sütikből is. ...csak hogy biztosan tudjuk, még mindig finomak. :D Nem volt ez másképp ezekkel a diós kosárkákkal sem. A recept Anyu anyukájától van. Messze-mama nagyon sokszor sütött ilyen sütit. Főleg karácsonykor, vagy a két ünnep között került asztalra, ahogy nálunk is otthon. Egyszerű, nem túl édes és ha nem járunk rá túl sűrűn, akár egy hétig is eláll. :)




 




Hozzávalók 30-35 db kosárkához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
1-2 ek. citromlé

A töltelékhez:
5 tojásfehérje
3 púpozott ek. kristálycukor
20 dkg darált dió
sárgabaracklekvár

  1. A vajat a porcukorral és a liszttel elmorzsoljuk. Sóval ízesítjük, majd a tojássárgájával és citromlével sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap -szobahőmérsékleten ~20 perc pihentetés után- lisztezett deszkán ~3 mm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval, vagy nagyobb linzerkiszúróval kiszaggatjuk és kibéleljük vele a kosárkaformákat.
  3. A sütőt előmelegítjük ~200 °C-ra.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a darált diót. Habzsákba töltjük.
  5. Minden kosárkába teszünk egy jó kávéskanálnyi sárgabaracklekvárt, majd befedjük a diós habbal.
  6. A kosárkákat tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a kosárkák széle elkezd színesedni. Ha a hab nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit.














Idén -2017 decemberében-, ahogy minden évben sütök karácsonyra kosárkát is. :) Most kicsit módosítottam az recepten, ugyanis ez a süti eredetileg margarinnal készül, a töltelékhez pedig 3 tojásfehérje és 15 dkg dió kell. Mivel ott árválkodott a hűtőben 2 tojásfehérjém, gondoltam felhasználom őket is. :)


A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)
 

4 megjegyzés:

  1. A Kifőztükben már megcsodáltam ezeket a klassz kosárkákat, de itt a blogon a többi fotót elnézve is nagyon tetszik. Minden hozzávalóját szeretjük, úgyhogy puszi érte Messze-mamának és neked is, hogy megmutattad! :)
    Képzeld, a diófánkról majdnem 3 kg diónk lett megtörve! Ahhoz képest, hogy kicsit beteges a fa, ez elég jónak számít. Teli a mélyhűtó dióval. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy! Köszönöm! ♥
      De jó, de jó, dió! Sok-sok dió! :D
      A sajátnál nincs is klasszabb! Akkor most már van raktáron a sok finom Sünis-sütihez! ;)

      Törlés
  2. Még mindig nagyon tetszenek ezek a fincsi kosárkák. :) 4 évvel később is boldogon eleszegetném a délutáni tea mellé. :D Küldenél belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Ez csak természetes! Máris indulnak, mire kész a tea, ott topognak majd az ablakpárkányon. ;)

      Törlés