Oldalak

2013. augusztus 29.

Uborkasaláta hagymával télire




Múltkor Apuéktól rengeteg kígyóuborkát kaptunk. Ők is ajándékba kapták egy kedves, ismerős házaspártól. Örültek is neki nagyon, ám három nagy zsák kígyóuborkával az ember hirtelen nem is tudja mit kezdjen. Így hát mi is kaptunk egy jó adagot. Örültem neki nagyon, mert már régóta birizgálta a fantáziámat hogy lehetne eltenni uborkát télire, ami nem hordós, nem csemege és nem kovászos. Most itt volt a ragyogó alkalom. :) Persze azért nem mind végezte befőttes üvegben. Készült belőle tzatziki egy szép adaggal és persze hagyományos uborkasaláta is. Rengeteg receptet lehet találni a neten különböző arányokkal, és plusz zöldségekkel (sárgarépa, paprika). A sárgarépát inkább hanyagoltam, paprika meg nem volt itthon, így megpróbálkoztam egy saját variációval. Az almaecet kellemes ízt ad a salátának és még így is elég "masszív" lett a leve. :)



 
Hozzávalók 6 db 720 ml-es befőttes üveghez:
4 kg kígyóuborka
1 kg hagyma (itt fele vöröshagyma, fele lilahagyma lett :))
5 dl 10 %-os ecet
2,5 dl 5 %-os almaecet
4 ek. só
65 dkg cukor
1 kk. Na-benzoát
20 szem zöldbors


  1. Az uborkát alaposan megcsutakoljuk, végeit levágjuk, uborkagyalunk vékonyra szeljük.
  2. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. Egy nagy tálban -amibe belefér minden hozzávaló- lesózzuk az uborkát. Hozzáadjuk a hagymát, borsot, cukrot és a kétféle ecetet, majd tiszta kézzel alaposan "összedolgozzuk". Óvatosan, ne nagyon törjük az uborkát.
  4. Egy kevés lében feloldjuk a Na-benzoátot -nem baj, ha nem sikerül teljesen, mert pihenés közben szépen feloldódik magától-, majd a salátához adjuk és jó alaposan újra átkeverjük az egészet.
  5. 24 órára betesszük a hűtőbe pihenni közben egyszer-kétszer óvatosan átforgatjuk.
  6. Másnap a salátát tiszta, száraz üvegekbe szedjük, felöntjük a salátalével. Miközben töltjük az üvegeket érdemes az uborkát kicsit lenyomkodni, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben. Miután feltöltöttük salátalével egy kanál nyelével mozgassuk át, hogy a maradék levegő is kijöjjön. Rátöltünk még levet, majd sérülésmentes, ép fedővel lezárjuk az üvegeket és már mehetnek is a hűvös kamrapolcra. :)



10 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet! A képen nagyon guszta az ubi, pedig én csak bébiubinak szeretem. Érdekes, de nem olyan régen ettem tejfölös uborkasalit, és képzeld, ízlett, pedig korábban fanyalogtam. :)

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi! De jó! Lassan végigkóstolod a zöldségeket! ...mármint ha a "felnőtt" uborka külön zöldségnek számít... :) Ez esetben mindenképp! Hajrá! Hajrá! Én nagyon szorítok, hogy minél többet megkedvelj! :D

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük ezt a nagyszerű receptet megcsináltuk és nagy sikere van nagyon finom nem tudom hogyan fog kitartani télire mert már most rájárunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó! Ennek nagyon örülök! :) Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! :)

      Törlés
  4. Szia! Lehet buta kerdes de meg sosem csinaltam savanyusagot. A felöntjük salátalével az a 24 oras allas soran keletkezett lé vagy valami más? Elore is koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egyáltalán nem buta kérdés. :) Nem írtam én sem teljesen egyértelműen. Jól gondoltad, nem kell hozzá külön levet készíteni, azzal öntöd fel, ami az állás során keletkezik. Remélem nektek is ízleni fog! Sok sikert hozzá! :)

      Törlés
  5. Mi igazán a hagyományos fokhagymás ubisalit szeretjük,ebbe is tettem pár gerezdet/na jó egy fejet/és nagyon finom lett.Köszi a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök! Köszönöm szépen, hogy megírtad! :)
      Fokhagyma = ♥

      Törlés
  6. más hasonló receptekben 8 dl cukrot olvastam, ebben a receptben viszont 65 dkg cukor van. Nem sok ez egy picit? mitől ez a nagy differencia? köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Az előbb rákerestem, de a biztonság kedvéért le is mértem, mert kíváncsi voltam én is az eredményre. A 8 dl cukor 68 dkg-nak felel meg. :)

      Törlés