Hozzávalók 6 kiflihez:
A tésztához:
45 dkg sima liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 tk. só
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz
sópehely a szóráshoz
- A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk.
- A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk.
- Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk, amiket gombócokká formálunk.
- A tésztagombócokat lisztezett deszkán egyenként ~20x40 cm-es ovális formára nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a "kilógó" tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. ~20 percet pihentetjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
- Pihenő után a kifliket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Azt hiszem, ez az egyik leggyönyörűbb kifli, amit életemben láttam. Nagyszerű az alakjuk. Látom, te nem háromszög alakúra vágod a tésztát, hanem oválisra nyújtod. Itt és most kijelentem, hogy ezt a kiflit ma megsütöm. Lezs nagy öröm estére, ha a Kutyinger hazaér, legalábbis remélem, hogy nem alszik ott a messzi távolban. Köszi a recit még akkor is, ha nekem is van hasonló kiflám. ;)
VálaszTörlésÓ, de aranyos vagy! Én mindig a Te péksütijeidet csodálom. :) Remélem ez a kifli Nektek is ízleni fog! "Sok" receptet kipróbáltam már én is, de jó egy kicsit variálni és váltogatni őket. :D ...jáj de izgulok!
VálaszTörlésnagyon szép lett!! olyan jó fotókat készítesz, kedvem lenne beleharapni a képernyőbe! :D
VálaszTörlés:D Köszi Eszter! Aranyos vagy! De jót nevettem! ;)
VálaszTörlésAkkor kezdem elölről, mert az előző szerintem elszállt az éterben :)
VálaszTörlésSzóval ide írok, mert face-n nem találom már a linkedet, gondoltam itt gyorsabb :) Szóval kiflik végre kisültek, szépek, még melegek, sajnos rosszul tekertem, de ez az ízén nem fog változtatni :) Gyerkőcök tesztelik vacsira, de gondolom csillagos 5-ös lesz. Receptet mentettem, köszönettel Szilágyi Tímea
Szia Tímea!
VálaszTörlésIgen, sajnos van mikor elszáll egy-egy megjegyzés... néha dinnye a blogger. Hú de szuper, hogy kisültek a kiflik!
De jó! De jó! Ennek nagyon-nagyon örülök! (oké, nem írok mindent kétszer:)) De olyan klassz, hogy megsütötted őket. Oda se neki, nekem se elsőre lettek ilyenek. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad és jó étvágyat a gyerkőcöknek! :D
Elkövettem életem legnagyobb hibáját :)) Megkóstoltam a kifliket, hát holnap már dupla adagot kell sütnöm, mert ma gyorsan beraktam a maradék 4 db kiflit. Áááá mikor lesz nekem arra időm, hogy 1kg lisztből álljak neki itt formázgatni??? De megcsinálom és már be is írtam a receptes füzetkémbe :)) Köszönöm, köszönöm :)) Jahh az egész családom odáig volt érte :)))
VálaszTörlésNahát! De kedves vagy! Ez aztán a dicséret! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek! A kiflik rém büszkék magukra én meg most itt vigyorgok! :D
VálaszTörlésKedves Ági! Isteniek ezek a kiflik! Köszönöm a recepted! Üdvözlettel, Kinga. :)
VálaszTörlésKedves Kinga! Nagyon köszönöm a kedves szavakat! Örülök, hogy megtetszettek. :) Most nagy mosolyt csaltál az arcomra. Köszönöm, hogy megírtad! :)
TörlésAkár a régi, akár az új fotókat nézem, ez a kifli mindig gyönyörű. :) De akárhogy is számolom, én hét kiflit látok. De hogy tényleg hat legyen, ezt az egyet innen elölről máris ellopom. :D
VálaszTörlésKöszi! :D Bevallom töredelmesen, hogy most nem hat, hanem nyolc felé osztottam a tésztát. (ezt persze elfelejtettem kiegészítésként beírni, de mindjárt pótlom) Szóval én még küldök mellé egyet, így jut mindkettőtöknek egy-egy egész, és tényleg hat marad. ;)
Törlés:D te kis cseles! A küldeményt nagyon köszönjük, bármikor vevők vagyunk ilyen finomságra, legfeljebb "Frau Fogyókúrának" nem szólunk róla. :D
TörlésJa, persze, persze! :) Csak szépen csendben. Jó is, mert akkor holnap reggelire is indíthatom a kifliszállítmányt! ;)
TörlésÓ, ezeken a kifliken nem fog az idő, ugyanolyan szépségesek, mint korábban. :D Viszont a miliő megszépült, és csak még jobban kiemelik a kiflikék tökéletességét. ♥ Megunhatatlan eledel ez, és én most is éppen úgy vevő vagyok rá,mint korábban. :v
VálaszTörlés:D Örülök, hogy még mindig tetszenek a kiflik! :) Terített asztallal várunk, meg egy nagy csokor levendulával. :D
TörlésAszta...gyönyörűek ezek a kiflik =D
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyoon tetszik a recept. Tudsz arra valamit javasolni, hogyan módosítsam, ha a tej helyett rizstejet szeretnék használni? A fiam ugyanis tejalergiás. Előre is köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm! :) Ahogy utána olvastam, működnie kellene azonos mennyiségű rizstejjel is. :) Igaz, nem tudom, hogy a tészta állaga mennyiben lesz esetleg más. Remélem sikerülni fog és ízlik majd nektek is! :)
TörlésA kifli formàzàsàròl nincs fàzis fotò , mert nem egèszen èrtem , a leìràst ?!
VálaszTörlésSzia! Fázisfotó az nincs, de nagyon egyszerű ám. :) Ha megvan az ovális forma a tésztából forgasd úgy, hogy a "keskenyebb" oldala legyen feléd. "Alulról" elkezded szorosan feltekerni a tésztát, miközben a felső -még fel nem tekert részt- kicsit nyújtod/húzod óvatosan, nehogy kiszakadjon, mert ez lesz a kifli külseje. Azért jó kicsit megnyújtani tekerés közben még a tésztát, mert így lesz szép formájú és "mintájú" a kifli. :) Remélem tudtam segíteni!
TörlésSzia!
VálaszTörlésSzuperul nez ki, szivesen megprobalkoznek vele de bevallom (es biztosan en vagyok a total bena), en nem ertem pontosan, hogy hogy is nyujtsam es hogy tekerjem... errol esetleg valamilyen keszules kozbeni kepeket nem tudnal felrakni? Nem akarom, hogy ezen menjen el az egesz sutogetesem :(
Szia! Köszönöm szépen! :)
TörlésFázisfotó az sajnos nincs, de nagyon egyszerű ám. :) Ha megvan a kinyújtott ovális forma a tésztából forgasd úgy, hogy a "keskenyebb" oldala legyen feléd. "Alulról" (magadtól el, felfelé) elkezded szorosan feltekerni a tésztát, miközben a felső -még fel nem tekert részt- kicsit nyújtod/húzod óvatosan, nehogy kiszakadjon, mert ez lesz a kifli külseje. Azért jó kicsit megnyújtani még tekerés közben a tésztát, mert így lesz szép formájú és "mintájú" a kifli. Remélem tudtam segíteni! Biztosan sikerülni fog! :)
Vastag, kemény a külseje. Mit tehetek ellene? Egyébként nagyon finom. Most éjszakára hűtőbe tettem tepsistül, reggel sütöttem.
VálaszTörlésSzia! Sütő és sütő közt sajnos elég sok különbség van, ami a hőfokot illeti. A valóságostól akár + - 5-10°C eltérés is lehet gyártótól függően. Ezt sajnos nem tudjuk kivédeni. Talán ettől lehet. Ha esetleg újra megsütnéd, kicsivel alacsonyabb hőfokon próbáld meg, hátha nem száradna úgy ki a külső rész. :)
TörlésKoszi a receptet.Csodas! En koralakula nyujtottam,es 8 fele vagtam es gyonyoruek lettek.
VálaszTörlésDe örülök neki! Én köszönöm szépen, hogy megírtad! :)
Törlés