Hozzávalók 6-8 személyre:
30 dkg darált hús (esetleg sertés-, csirke-, vagy bármilyen hús, amit szeretünk nagyon apró kockákra vágva)
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 nagyobb petrezselyem gyökér
25 dkg borsó
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
1 marék friss tárkony (lehet szárított is, de abból kevesebb kell)
4-5 ek. tejföl
1 púpos ek. liszt
4 ek. olívaolaj
só
bors
1 citrom leve
15 db zsendicés grízgombóc
- A zöldségeket megtisztítjuk; a répát, gyökeret karikára vágjuk. A hagymát négybe vágjuk, majd felszeleteljük. A gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre vágjuk. A friss tárkonyt és petrezselymet megmossuk, majd finomra vágjuk.
- Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a húst, és addig pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Ekkor rátesszük a zöldségeket, gombát a tárkony és petrezselyem felét, majd 5-6 percig együtt pirítjuk őket.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlé felét, felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és megpároljuk a zöldségeket. Akkor jó, ha minden átpárolódott, de még roppan.
- Mikor a zöldség kész, ízlés szerint felengedjük meleg vízzel, újraforraljuk. A lisztet kikeverjük a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a leves levéből, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk a levest. Hozzáadjuk a maradék tárkonyt, petrezselymet, és citromlevet. Kóstolunk és ha kell még sózzuk, fűszerezzük.
- Beletesszük a gombócokat és addig forraljuk gyöngyözve a levest, míg a gombócok is megfőnek.
- Tálaláskor még egy kevés tejfölt és citromlevet adunk mellé. :)
Levesbetétnek készíthetünk hozzá grízgaluskát, vagy főzhetünk hozzá rizst.
Azokkal is nagyon finom. :D
Ezt a levest én is szeretném, pedig én sem vagyok leveses. A gombát kipiszkálom, ha nem baj, azt majd megeszi a Kutya, de kérlek, mindenképp küldj egy nagy tányérral. :)
VálaszTörlésKüldök! Nem is tányérral, hanem kis fazékkal! :) Így biztos elég lesz kettőtöknek. Akkor gombát csak mértékkel adagolok bele. ;)
VálaszTörlésJaj de rendi vagy, köszi! :)
VálaszTörlés;)
VálaszTörlés...no de mi az a zsendice???
VálaszTörlés:)
A tejoltóval készült sajtok után visszamaradt édes savóból -citromsav hozzáadásával- készült túróféleség. :) Az előző receptben leírtam hogy készült, de itt nagyon sok infót találsz róla: http://hazisajtkeszites.hu/zsendice-vagy-orda
VálaszTörlésÉn is innen "tanultam". :)
Hű, ez a leves még mindig nagyon ott van! :) Nagyon klasszul mutat a mi közös kedvenc tányérunkban. Most iszonyúan megkívánatam. :v
VálaszTörlésEz esetben nem tétlenkedem, már csomagolom is, hogy mihamarabb odaérjen! :)
Törlés