Oldalak

2013. augusztus 26.

Zsendicés grízgombóc






A múltkor végre kipróbáltam, milyen is tejoltóval házi sajtot készíteni. :) Hát mit mondjak, gyorsan elfogyott. Ettük csak magában, szendvicsben, került belőle pizzára és egy túrós burek is fel lett vele turbózva. :) A sajtkészítés után visszamarad az édes savó, amiből még citromsav hozzáadásával zsendicét készíthetünk. Legutóbbi sajtgyártás után ezek a gombócok "kerekedtek". A zsendicéről részletesebben Panninál olvashattok. Nekem a sajt után 3 l savó maradt, így a hozzávalókat ehhez a mennyiséghez írom.






Hozzávalók ~20 dkg zsendicéhez:
3 l édes savó
4 g citromsav

Hozzávalók  ~30 db zsendicés gombóchoz:
20 dkg friss zsendice
2 ek. búzadara
1 ek. liszt
1 tojás


  1. Először elkészítjük a zsendicét. A savót felhevítjük (~90 °C-ra) de nem forraljuk. Hozzáadjuk a citromsavat, alaposan elkeverjük, majd takarékra tesszük, és pihenni hagyjuk 10-15 percig, hogy a sav dolgozni tudjon. Elkezdődik a pelyhes kicsapódás. Akkor jó, ha ezt lemerve zöldes áttetsző folyadék marad az edényben. A kicsapódott fehérjét kissé lecsepegtetve kapjuk a zsendicét.
  2. Ezt egy kis tálban összekeverjük a búzadarával, liszttel, sózzuk, majd hozzáadjuk a tojást és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
  3. A "tésztából" kis diónyi gombócokat formálunk, melyeket levesbe főzünk. Ha nem használjuk fel frissen mindet, akkor a megmaradt gombócokat fagyaszthatjuk is.





Én a felét most ragulevesbe főztem, nagyon jól illettek a savanykás ízhez. :)

Tipp: Ha nem tudunk zsendicét készíteni, helyettesíthetjük puha, krémes házi túróval. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése