Oldalak

2013. április 12.

Házi durum tészta




Friss házi tészta... paradicsomosan, tejszínesen, sajttal, vagy zöldséggel, gombával, hússal, bárhogy. :D Nagyjából két éve -ha "tésztaehetnékünk" támad- csak olyan tésztát eszünk, ami durumlisztből készült. Pár hete láttam újra a tv-ben Jamie Oliver egyik műsorát, amiben friss házi tésztát készítettek. Két pillanat alatt összeállították a nyers tésztát, géppel nyújtották -miközben őrületesen liszteztek :)- majd kézzel vágták fel. Nekem akkor még nem volt gépem, de ez egyáltalán nem tántorított el attól, hogy nekiálljak tésztát gyártani. Van kezem, nyújtófám, deszkám! Lehet, hogy így kicsit tovább tart, de megéri a fáradozást. :D 




Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg durum simaliszt
2 dl kézmeleg víz
1 csipet só


  1. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, egy kevés vizet, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát. A vizet csak apránként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem veszi fel majd a teljes mennyiséget.
  2. Ha már összeállt a tészta, deszkára kitesszük, és ott gyúrjuk tovább. Nagyjából 5 perc alatt szépen kidolgozzuk.
  3. Műanyag zacskóba téve legalább egy órát pihentetjük.
  4. Pihentetés után a tésztát kisebb adagokban (a többi a zacskóban marad, hogy ne száradjon), alaposan lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra és nagyjából négyszögletesre nyújtjuk, majd tetszőleges formára és méretre vágjuk.
  5. Az elkészített tésztát forró, lobogó vízben ~3 perc alatt készre főzzük. A főzővízbe tegyünk egy kevés sót és olívaolajat.








4 megjegyzés:

  1. Én, mint hű kommentelőd, itt is szeretném tudatni veled, hogy a világ legjobb dolga a házi tészta - így van ez a gyúrt tésztával is. Imádjuk! Bár durumlsiztből még sosem készítettem, tuti, abból is szeretnénk. Nincs mese, be kell szereznem.

    VálaszTörlés
  2. :D De aranyos vagy! Most olyan jót mosolyogtam! :)
    Igen, igen mi is nagyon szeretjük a házi tésztát. Már nem is nagyon veszek boltit... persze azért a kamrában van 1-2 zacskó aranytartalék. De jön végre a jó idő, lehet majd szárítani is. Ha kipróbálod, remélem Nektek is ízleni fog! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Elkészítettem a tésztát. Nagyon szuperül ment minden a főzésig. Főzés közben szétestek a "szalagok".:( Mit ronthattam el? Nem adom fel, még próbálkozok csak gondoltam hátha tudnál segíteni. Lehet hosszú volt a főzési idő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, hogy megtetszett a házi tésztakészítés. :)
      Hű... hát nem is tudom. Lehet, hogy tényleg a főzési idő lett kicsit hosszabb. Bár a durum tésztának elvileg nem szabadna szétesni. Persze sose lehessen tudni. Én is főztem már szét nem egyszer. :) Szerintem próbáld meg, hogy egy kicsit tovább gyúrod legközelebb és talán főzéskor érdemes sűrűn ellenőrizni. Lehet, hogy sokkal rövidebb idő alatt is kész lesz. Lehet a liszt minősége is befolyásolja a főzési időt. Persze csak ötletelek. Remélem legközelebb "szépen egyben marad". :) Drukkolok.

      Törlés