Hozzávalók 6-8 személyre:
6-8 szem szép nagy érett paradicsom vagy 7 dl házi paradicsomlé
5-6 szelet szikkadt kenyér (én gyökérkenyeret használtam)
1 kis fej lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kígyóuborka
1 zöldpaprika
fél marék zellerlevél
4 ek. olívaolaj
2 ek. balzsamecet
1 tk. Worcestershire-szósz (elhagyható)
só
fehér bors
csipet cukor (elhagyható, ha jó édes a paradicsom)
víz
- A kenyeret meghámozzuk, kisebb darabokra tépve egy tányérba tesszük, majd ~1 dl vízzel leöntjük.
- A paradicsomot, uborkát, lilahagymát meghámozzuk és a paprikával együtt apró kockákra vágjuk.
- Minden hozzávalót egy nagyobb kancsóba teszünk -vagy turmixgépbe-, és botmixerrel simára dolgozzuk, vagy turmixoljuk.
- Annyi vízzel hígítjuk, amennyivel elérjük a számunkra megfelelő állagot (~1 l vizet használtam). Újra átkeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, még ízesítjük. Hűtőbe tesszük egy-két órára.
- Poharakba vagy tálkákba töltve kínáljuk. Tálaláskor a tetejét megcsorgatjuk még egy kevés olívaolajjal és bazsalikommal díszítjük.
Az eredeti recept szerint Worcestershire-szósz és zeller nélkül készül.
Hú, akkor lehet, hogy én is szeretném! :) A paradicsom nálam csak szósznak készült vagy paradicsomos húsgombócnak, de hát az is szósz ugye. :D Se levesnek, se magában, harapható gyüminek (zöldségnek) nem eszem meg, mégis szívesen megkóstolnám a te gazpachodat, mert olyan sok finomság van benne.
VálaszTörlés:D Klassz! Ki tudja, talán annak is eljön az ideje, hogy mindenhogy megegyük igaz? :D
TörlésÉn táncolnék veled.... akarom mondani koccintanék ezzel a fincsi, üdítő leveskével. :D
VálaszTörlés:D Már töltöm is a következő pohárkával! ;)
Törlés