Húsvétkor az ünnepi asztalról nekem nem hiányozhat a burgonyagombóc leves. Nagyon szeretjük, mégis ritkán készítek. Talán azért, mert év közben nemigen főzök sonkát. :) Bár ilyenkor kerül a fagyasztóba a sonkaléből egy-két adag -a burgonyagombócok mellé-, hogy legalább még egyszer asztalra kerüljön ez a leves; nehogy elfelejtsük jövő húsvétig, milyen az íze. :D
Hozzávalók 4 személyre:
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
3-4 burgonya
kis csokor petrezselyem
1 ek. zsír (a sonkalé tetejéről)
7 dl sonkalé
7 dl víz
só
bors
16 burgonyagombóc
15 dkg főtt sonka kockákra vágva
- A sárgarépát, petrezselyem gyökeret vékony karikára szeljük, a hagymát finomra vágjuk, a burgonyát felkockázzuk.
- Egy lábasban felhevített zsíron néhány percig együtt dinszteljük a hagymát, sárgarépát és gyökeret. Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, borsozzuk, majd felengedjük a sonkalével és a víz felével.
- Fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Felöntjük a maradék vízzel, ízesítjük petrezselyemzölddel és közepes lángon felforraljuk a levest.
- A gyöngyözve fövő levesbe tesszük a gombócokat és a sonkát és készre főzzük. Akkor jó, ha a gombócok feljöttek a leves tetejére.
Szívesen megkóstolnám, mert még sosem ettem burgonyagombócot. Jól néz ki ez a levesed. Képzeld, én is tegnap főztem levest sonkaléből, csak az nem lett valami fantáziadús, koppincsoltam ui. saját magamtól. :D
VálaszTörlésDe jó! Egy rugóra jár az agyunk! :) Biztos finom lett. Gyakran a egyszerűbb ételek jobban ízlenek. Szerintem Te is szeretnéd ezeket a gombócokat. :)
VálaszTörlész :D
Törlés