Oldalak

2013. április 1.

Hagymás burgonyagombóc



Elég ritkán készítek -nem is értem miért-, pedig nagyon finom levesbetét a hagymás burgonyagombóc. Most, hogy újra itt a húsvét -kész a sonka; van sonkalé-, eszembe jutott, hogy kellene főzni krumpligombóc levest. :) Gyorsan neki is álltam gombócokat gyártani. Ez az adag két leveshez bőven elég, így a gombócok felét szépen dobozba sorakoztattam és betettem a mélyhűtőbe egy adag sonkalé mellé.


Hozzávalók 30-32 db gombóchoz:
25 dkg burgonya (tisztítva)
1 pici fej vöröshagyma
1/2 ek. zsír
1 kis tojás
1 ek. búzadara
liszt

bors


  1. A hagymát finomra vágjuk, majd pici zsíron puhára dinszteljük. Akkor jó, ha szép aranyszínű.
  2. A burgonyát apróra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük, majd összetörjük.
  3. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tojást, búzadarát, ízesítjük sóval, borssal, majd összedolgozzuk annyi liszttel, amennyit felvesz.
  4. Lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, majd ezeket a gombócokat a forrásban lévő levesbe tesszük.
  5. Akkor vannak készen, mikor feljönnek a leves tetejére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése