Elég ritkán készítek -nem is értem miért-, pedig nagyon finom levesbetét a hagymás burgonyagombóc. Most, hogy újra itt a húsvét -kész a sonka; van sonkalé-, eszembe jutott, hogy kellene főzni krumpligombóc levest. :) Gyorsan neki is álltam gombócokat gyártani. Ez az adag két leveshez bőven elég, így a gombócok felét szépen dobozba sorakoztattam és betettem a mélyhűtőbe egy adag sonkalé mellé.
Hozzávalók 30-32 db gombóchoz:
25 dkg burgonya (tisztítva)
1 pici fej vöröshagyma
1/2 ek. zsír
1 kis tojás
1 ek. búzadara
liszt
só
bors
- A hagymát finomra vágjuk, majd pici zsíron puhára dinszteljük. Akkor jó, ha szép aranyszínű.
- A burgonyát apróra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük, majd összetörjük.
- Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tojást, búzadarát, ízesítjük sóval, borssal, majd összedolgozzuk annyi liszttel, amennyit felvesz.
- Lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, majd ezeket a gombócokat a forrásban lévő levesbe tesszük.
- Akkor vannak készen, mikor feljönnek a leves tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése