Pár napja nagyon szép mosolygós Vilmos-körte volt a zöldségesnél. Haza is jött velem néhány szem, bár még nem tudtam, hogy csak simán megesszük, vagy sütök belőle valamit. Végül a felét meghagytam csemegézni, a feléből pedig ezek a kis körtés sütik készültek. A tészta egy régi kosárkareceptből van, ami még anyu anyukájától származik. Úgy gondoltam, befedem tésztával a tölteléket, hogy sütéskor ne száradjon ki, így jópofa "minipiték" lettek. :)
Hozzávalók 20 db süteményhez:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
2 ek. rumaroma
A körtés töltelékhez:
3 db körte
1 dl víz
1 kk. vaníliapor
2 ek. étkezési keményítő 0,5 dl vízben elkeverve
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd egynemű tésztává összedolgozzuk.
- A tésztát műanyag zacskóba téve hűtőbe tesszük és 2-3 órát pihentetjük.
- A töltelékhez a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy kis lábasba tesszük a vízzel és a vaníliaporral, majd kis lángon megpároljuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a gyümölcsöt. Mikor kész, belekeverjük a vízben feloldott keményítőt és besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és 40 db 7 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A korongok felét a kosárkaformákba tesszük, beleigazgatjuk, a széleket elegyengetjük.
- Elosztjuk a tölteléket a kosárkákban.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A tésztakorongok másik felével befedjük a tölteléket, majd a tésztaszéleket szépen összedolgozzuk, hogy a töltelék lehetőleg ne folyjon ki sütés közben. A "minipiték" tetejét megszurkáljuk.
- Tepsire sorakoztatjuk a kosárkákat és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Hogy ezek milyen imádnivalaóak! És irigy is vagyok a sütőformák miatt. ;) Állati jók! Ágicám, megint elcsábítottál a recepteddel. :D
VálaszTörlés:D Köszi! De jó! Gyanítottam, hogy csípni fogod őket. Békebeli Csehszlovák kosárkaformák. :)
VálaszTörlés