Régebben elég sokszor készítettem rizottót májas raguval, de mostanában valahogy nem került rá sor. Pedig nagyon ritka, ha nincs itthon máj. Egy csomag mindig lapul a fagyasztóban, mint afféle vésztartalék. Szeretem a rizottót, mert gyors, egyszerű, finom és laktató étel. Így ma csirkemájjal került az asztalra. Ha van itthon zsenge zöldborsó, azt is szoktam hozzá tenni és a zöldségekkel együtt szépen puhára párolódik.
Hozzávalók 2 személyre:
Az alap rizottóhoz:
15 dkg rizottó rizs
5,5 dl zöldség alaplé
2 ek. olívaolaj
1 közepes sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
só
bors
A májas raguhoz:
4 szép csirkemáj
4 szelet bacon
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
majoránna
bors
2 ek. olívaolaj
- Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük és takarékon melegen tartjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
- Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
- Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
- 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz.
- Miközben a rizs párolódik, elkészítjük a májas ragut.
- A csirkemájat megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük, leszárítjuk, majd ~2 cm-es darabokra vágjuk
- A paradicsomot héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk. A hagymát és paprikát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A bacont csíkokra vágjuk. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és rátesszük a csíkokra vágott bacont. Üvegesre pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a májat, majd néhány percig pirítjuk, míg a máj szép színt kap. Ezután hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, fűszereket, óvatosan átkeverjük, lefedjük és 5-7 perc alatt készre sütjük a ragut. Kevéske vizet rakhatunk alá, ha a paradicsom nem engedne elég levet.
- A kész rizottót tányérra szedjük, a tetejére halmozzuk a ragut és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése