Oldalak

2013. március 21.

Csirkemájas rizottó



Régebben elég sokszor készítettem rizottót májas raguval, de mostanában valahogy nem került rá sor. Pedig nagyon ritka, ha nincs itthon máj. Egy csomag mindig lapul a fagyasztóban, mint afféle vésztartalék. Szeretem a rizottót, mert gyors, egyszerű, finom és laktató étel. Így ma csirkemájjal került az asztalra.  Ha van itthon zsenge zöldborsó, azt is szoktam hozzá tenni és a zöldségekkel együtt szépen puhára párolódik.



Hozzávalók 2 személyre:

Az alap rizottóhoz:
15 dkg rizottó rizs
5,5 dl zöldség alaplé
2 ek. olívaolaj
1 közepes sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
diónyi vaj

bors

A májas raguhoz:
4 szép csirkemáj
4 szelet bacon
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
majoránna
bors 
2 ek. olívaolaj 

  1. Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük és takarékon melegen tartjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
  4. Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
  5. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
  6. 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz. 
  7. Miközben a rizs párolódik, elkészítjük a májas ragut.
  8. A csirkemájat megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük, leszárítjuk, majd ~2 cm-es darabokra vágjuk
  9. A paradicsomot héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk. A hagymát és paprikát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A bacont csíkokra vágjuk. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk.
  10. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és rátesszük a csíkokra vágott bacont. Üvegesre pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a májat, majd néhány percig pirítjuk, míg a máj szép színt kap. Ezután hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, fűszereket, óvatosan átkeverjük, lefedjük és 5-7 perc alatt készre sütjük a ragut. Kevéske vizet rakhatunk alá, ha a paradicsom nem engedne elég levet.
  11. A kész rizottót tányérra szedjük, a tetejére halmozzuk a ragut és tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése