Oldalak

2013. március 27.

Almás hús









Kicsi korom óta ez az egyik kedvencem és ez volt az első komoly étel, amit vendégeknek főztem. Anyutól tanultam a receptet, bár kicsit variáltam rajta. :) Eredetileg először az alma sül, az kerül alulra, ezután jön a hús. Mi így is, úgy is nagyon szeretjük. Fura, mert most vasárnap esett le, hogy ez az étel nekem a hagymalevessel párban jár. Nem tudatos dolog, de mostanában valahogy így jön ki a lépés. :) Persze külön-külön is főzöm mindkettőt, de így együtt nagyon jó kis könnyű és gyors ebédet alkotnak.









Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéskaraj, tarja, esetleg 1 nagyobb csirkemell 4-8 szeletre vágva
sima liszt
5 dkg vaj
bors
szerecsendió
50 dkg savanykás alma 

A besamelhez:
5 dkg vaj
3 púpozott ek. sima liszt
~4 dl langyos tej
csipet szerecsendió

A tetejére:
10 dkg reszelt sajt

  1. A hússzeleteket kiklopfoljuk -a csirkét csak óvatosan-, sózzuk, borsozzuk, majd szerecsendióval ízesített lisztbe forgatjuk.
  2. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, és elősütjük benne az előkészített szeleteket.
  3. Az elősütött húst tűzálló tál aljába sorakoztatjuk.
  4. Miközben a hús sül, az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és egyforma cikkekre vágjuk.
  5. Az almát a hús sütéséből visszamaradt vajra tesszük, majd néha óvatosan dobva/rázva megforgatjuk és ~5 perc alatt félpuhára pároljuk.
  6. Miközben az alma párolódik, elkészítjük a besamelmártást. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd folyamatos keverés mellett felengedjük a tejjel. Összefőzzük.
  7. A párolt almát elrendezzük a hús tetején, az egészet leöntjük besamelmártással és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. 200°C-ra előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével vagy sült burgonyával tálaljuk.














Tipp: Alma helyett sárga- vagy őszibarackbefőttet is használhatunk -esetleg almával vegyesen-, csak jól csepegtessük le, mielőtt felszeletelve a húsra tennénk.
Vendégváráshoz nagyon klassz, mert akár előző nap is elkészíthetjük -ekkor fedő alatt is pároljuk pár percet a húst, hogy biztos átsüljön-, majd az összeállított ételt betesszük a hűtőbe, másnap pedig szépen összesütjük.

 

8 megjegyzés:

  1. Ezt a recit továbbítani fogom Anyának, mert ő kedveli a gyümölccsel sült húsokat. Mi sajnos nem, de olyan jól néz ki a fotókon az az almás csirkemell-szelet, hogy tényleg szívesen megkóstolnám. Minden hízelgéstől mentesen valahogy biztos vagyok benne, hogy finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. :D ...hát én el tudnék rajta éldegélni. Remélem Anyudnak tetszeni fog. Nagyon bírnám, ha elkészítené és megkóstolnád és tényleg tetszene! :D

    VálaszTörlés
  3. Azóta már mi is megkedveltünk a gyümis húsokat, úgyhogy ha most küldenél kóstolót, akkor örömmel enném ezt a finomságot. :) Klasszak az új fotók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ Örülök, hogy tetszenek a fotók! :)
      Igen, igen! Éljenek a gyümölcsös húsok (is)! :D Már csomagolom a kóstolót, mindjárt nyithatod az ablakot!

      Törlés
  4. Ez az almás hús bizony csábító a legrégebbi, a régi és a legújabb fotókon is, de én - ha lehet - azóta még jobban szeretem a gyümölcsös husikat, mint tavalyelőtt. Tartom a tányéromat egy kis kóstoló reményében. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! ♥
      Örülök, hogy te is megszeretted a gyümölcs-hús párost! Ennek örömére máris indul egy dupla adag! :)

      Törlés
  5. Kedves Ági!
    Én oda és vissza vagyok a gyümölcsös húsokért, a töltöttpaprikát is barackbefőttel eszem! :) Nos a párom már nem annyira rajong érte, de ettől függetlenül...
    Őrűlten Fantasztikus lett! Ezzel a besamel mártással megbolondított almás-karaj fenomenális! Annyira fantasztikus, hogy a párom is azt mondta rá, hogy igen, ez nagyon jó volt, és legközelebb is szívesen látná az asztalon!
    A hús vajpuha lett, az almák szintén és a vajas pirítás is jót tett nekik. Nem egy időrabló recept, 1 óra alatt kész is volt az egész és még a konyha is rendbe lett a végére.
    Köszönöm!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
  6. Szia Rebeka!

    Hát most akkorát nevettem, hogy még a könnyem is kicsordult. :D Mintha magamat hallanám. :)
    Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett nektek is ez az étel, és köszönöm szépen, hogy megírtad!
    ...és ha már barackbefőtt... Egyszer, ha lesz kedvetek, próbáljátok ki vele. ;)

    Szeretettel,
    Ági

    VálaszTörlés